1 reactie

‘China richt wereldwijd schade aan’

Wouter van der Weijden
China schaadt de wereld met zijn ‘productie’ van epidemieën en extreme emissies van broeikasgassen.

Hebt u dat ook, zéér gemengde gevoelens over de opkomst van China? Enerzijds bewonder ik China vanwege zijn spectaculaire economische groei. In één generatie heeft het land de grootste economie ter wereld, de VS, al bijna ingehaald. Ook op het terrein van wetenschap en technologie zijn ze snel gevorderd. Militair gezien ligt China nog ver achter op de VS, maar ook daarin investeren ze fors.

Afhankelijker worden van China

Anderzijds benauwt het me dat Europa en Nederland steeds afhankelijker worden van China. Denk aan de stortvloed van goedkope huishoudelijke artikelen, maar ook van duurdere producten zoals computers, smartphones en 5G-netwerken. China maakt ons nog afhankelijker door zijn enorme investeringen in de Nieuwe Zijderoute, met nu al drie keer per week een trein naar Rotterdam. Zelfs voor veel geneesmiddelen en diergeneesmiddelen zijn we afhankelijk van China geworden. Ook van India, maar dat land haalt de meeste grondstoffen daarvoor uit China.

Zelfs voor veel geneesmiddelen en diergeneesmiddelen zijn we afhankelijk van China geworden

Nu kun je zeggen: wij als consumenten profiteren toch enorm van die goedkope spullen? En was het niet het westen dat altijd pleitte voor vrijhandel? Bovendien: kunnen we zo nodig niet besluiten om zelf weer meer (dier)geneesmiddelen en zonnepanelen te produceren? Lage arbeidskosten worden immers minder relevant door de opkomst van de robot.

Maar dan stuiten we op een ander probleem: alleen al voor de transitie naar groene energie (zonnepanelen, windmolens, elektrische auto’s, etc.) hebben we grote hoeveelheden zeldzame aardmetalen nodig. Die zijn vooral te vinden in China en dat kunnen we hen niet kwalijk nemen.

Virusziekten en broeikasgassen

Wat we China wel aan kunnen rekenen, is zijn forse bijdrage aan twee andere problemen: virusziekten en broeikasgassen. Net als Sars en Covid-19 breken de meeste griepepidemieën uit op Chinese markten waar levende dieren worden verhandeld. Daarmee dupeert China niet alleen zichzelf, maar de hele wereld: jaarlijks zo’n 400.000 doden.

Nog bedreigender is de spectaculair gestegen emissie van broeikasgassen, die nu al meer dan twee keer zo hoog is als die van de VS en per hoofd van de bevolking hoger dan die van de EU. Daarmee brengt China de hele wereld enorme schade toe.

Wat markten voor levende dieren betreft: die moeten gewoon dicht

De EU zou China daar aansprakelijk voor kunnen stellen. Eerste stap: het Europese klimaatbeleid combineren met een importheffing op goederen met een grote ‘carbon footprint’. En wat de markten voor levende dieren betreft: die moeten gewoon dicht.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Eén reactie

  • P Verschuren

    Wel wat makkelijk om een ander de schuld te geven. Zullen we zelf gewoon stoppen met het kopen van Chinese troep? Dan hoeft de helft van de fabrieken in China niet meer te draaien. Het is een typisch voorbeeld van de producent aanrekenen wat je zelf consumeert. Voor de duurzame gebruiksgoederen geldt dat deze toch ergens vandaan moeten komen en dat productie elders ook co2 oplevert.

    Wat die markten betreft; wat voor bewijs is ervoor? Overal in de wereld zijn markten, hebben die ook ziekten tot gevolg? Zo nee, heeft het dan zin om markten in China te sluiten? Komt het niet gewoon ergens anders door?

Of registreer je om te kunnen reageren.