Doorgaan naar artikel

Stroomprijs omlaag door storm

Alle energieprijzen lijken te gaan dalen, door veel wind, en minder vraag vanuit China.

De prijs voor daggas daalde in een week tijd wederom. De gasprijs voor de lange termijn steeg echter wel licht. Wellicht een kleine correctie op de sterke daling van voorgaande weken. Marktkenners verwachten voor de dagcontracten dat de bodem inmiddels is bereikt, omdat de aanvoer vanuit Noorwegen en Rusland, bij prijzen van ruim 8 cent per kuub, verminderd zal worden. Voor de aanvoer van gas hoeft men niet te vrezen, omdat er ruim voldoende aanvoer is van LNG.

Gasopslagen Nederland

De gasopslagen in Nederland zijn toch al redelijk aangesproken, waardoor de vulgraad nog ruim 60% is. In Europa ligt dat op circa 67%. Het lijkt erop dat de bergingen omzet willen maken omdat er verder geen noodzaak is voor het gebruik van gas uit de bergingen. Het kan wel tijdens de zomer resulteren in een redelijke vraag naar gas voor het vullen van de bergingen.

Meer groen gas

In 2019 werd bijna 25% meer groen gas ingevoerd in het gasnet van Liander, ten opzichte van 2018. De ruim 40 miljoen kubieke meter groen gas, vergelijkbaar met het gasverbruik van ruim 27.000 woningen, draagt bij aan CO2-reductie. Op de totale hoeveelheid gas dat door de netten van Liander gaat, speelt groen gas nog een kleine rol: 0,7% in 2019.

Veel wind, malaise in kolen

Het gunstige aanbod van wind zorgde afgelopen week ervoor dat de kortetermijnprijs elke dag daalde. Verwachting is dat de hoeveelheid wind nog een paar dagen aanhoudt. Doordat de prijs van kolen en CO2-emissierecht afgelopen week licht stegen, gingen de lange termijnprijzen voor elektra ook licht omhoog. De koers van kolen en CO2-emissierechten ligt momenteel echter weer terug op het niveau van verleden week.

Productie elektriciteit kolencentrales

De elektriciteitsproductie door kolencentrales in de EU is vorig jaar met bijna een kwart gedaald ten opzichte van 2018. De daling was het grootst in landen met veel wind- en zonne-energie. Ook werd er in 2019 voor het eerst meer elektriciteit opgewekt met behulp van zonne-energie en windenergie dan met kolen. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van de elektriciteitsproductie door Sandbag en Agora Energiewende. De wereldwijde malaise in de kolensector is daarmee ook in de EU voelbaar.

Coronavirus

De koers van olie staat nog altijd onder druk en er zijn nog geen prikkels die de prijs een steuntje in de rug geven. Het lijkt er wel op dat de daling voor nu even tot stand is gekomen, de koers lijkt nu even een vlakke lijn te volgen. Afgelopen week bleek uit wekelijks gepubliceerde cijfers, dat de voorraad ruwe olie in Amerika wederom steeg. Doordat er weinig belangrijke nieuwsberichten zijn worden de voorraadcijfers in Amerika belangrijker om een richting aan de koers te kunnen geven. De verwachting is dat de voorraad deze week weer verder zal aangroeien aldus de Energie Informatie Administratie (EIA). De vraaguitval in China, als gevolg van het coronavirus, wordt geschat op circa 3 miljoen vaten per dag.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin