Doorgaan naar artikel

‘Bayer de loopgraven uit’

“Laten we eerlijk zijn en stoppen met zeggen dat onze middelen veilig zijn voor het milieu. Ze zijn ontworpen om níét veilig te zijn.” Dat zegt duurzaamheidsdirecteur Klaus Kunz van Bayer Crop Science in editie 4 van Groenten&Fruit, toen ik hem interviewde op de Fruit Logistica in Berlijn.

Herr Doktor Kunz is scheikundige en als zodanig zat hij bij Bayer op het dossier ‘Neonicotinoïden’. Als hoofd duurzaamheid heeft hij de frustratie die dat felomstreden dossier hem opleverde omgezet in een nieuw streven naar openheid en eerlijkheid. En niet meer meedoen aan het klassieke welles-nietes tussen het bedrijfsleven en de ngo’s, door op voorhand te roepen ‘wij hebben gelijk’. Wél alle data en alle dossiers van alle middelen openbaar maken en een consortium van universiteiten laten bepalen hoe die middelen milieu en klimaat beïnvloeden.

Consensus over impact gewasbescherming

Hoe fijn het zou zijn als er een keer consensus zou kunnen komen over de impact van gewasbescherming, blijkt ook uit een , met de onderzoekers Margriet Mantingh en Jelmer Buijs in de hoofdrol. Over stapeling van residuen, over wat in babyvoeding mag zitten en wat in slootwater, over hoe soms niet de dosis maar puur de aanwezigheid van een stof al onveilig zou kunnen zijn.

Gezondheid van microscopische waterorganismen of van peuters, dat zijn heel verschillende variabelen

Onderzoek naar data Bayer

Het onderzoek dat die universiteiten doen naar de data van Bayer (vergelijkbaar met de Milieu-indicator Gewasbescherming die Wageningen aan het bouwen is) zal die discussie niet zomaar doen verstommen. Want gezondheid van microscopische waterorganismen of van peuters, dat zijn heel verschillende variabelen.

Nog meer variabelen

En volgens de ecomodernisten, die ook in Berlijn platform kregen, zou je ook nog in overweging moeten nemen wat de impact is van het afzweren van alle gebruik van chemische middelen (zoals Buijs en Mantingh bepleiten). Dat zou betekenen dat er wereldwijd veel meer hectares landbouwgrond nodig zijn voor dezelfde productie. Nog meer variabelen om mee te wikken en te wegen.

Dat Bayer in elk geval uit de loopgraven stapt en openheid predikt, is echter winst te noemen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin