Doorgaan naar artikel

Stijgend sentiment op energiemarkt

De olieprijs is hoger dan die sinds het begin van de coronacrisis is geweest en gas stijgt een beetje mee. Ook elektra werd duurder door weinig wind en veel vraag.

De gasprijs bewoog de afgelopen week voorzichtig met de olieprijs mee, maar door het ruime aanbod van vloeibaar gas uit Amerika, waardoor reserves goedgevuld zijn voor de tijd van het jaar, bleef het bij een lichte stijging. Ook al wordt het langzaam kouder. Toch geldt voor de gasprijs dat nieuwe prijsstijgingen op korte termijn niet waarschijnlijk zijn. Weliswaar is 1 december het begin van de meteorologische winter op de kalender, een inval van Koning Winter met ouderwets vriezend weer zowel ’s nachts als overdag komt echter nog niet in de langetermijnweersverwachting voor.

Aanvoer Russisch gas

Na een onderbreking van een jaar gaat de aanleg van de gaspijpleiding Nordstream 2 in de Oostzee volgende maand weer verder. Dat bevestigde een woordvoerder van consortium Nordstream AG vorige week na berichtgeving door Duitse media. De Verenigde Staten zijn tegen de pijpleiding, die van Rusland naar Duitsland loopt, omdat Moskou daarmee meer invloed in West-Europa zou krijgen. Via de twee pijpleidingen van elk zo’n 1.200 kilometer lang, zal jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas vanuit Rusland naar Duitsland worden gepompt.

Lees verder onder foto

De wind is in Nederland zwak geweest afgelopen week, waardoor er weinig elektra opgewekt is door windmolens. - Foto: Ton van der Scheer

De wind is in Nederland zwak geweest afgelopen week, waardoor er weinig elektra opgewekt is door windmolens. – Foto: Ton van der Scheer

Beurzen en weer maken elektra duurder

De wind is in Nederland zwak geweest afgelopen week, waardoor er weinig elektra opgewekt is door windmolens. De vraag naar elektra was wel behoorlijk, zodat de prijzen van de daghandel flink zijn gestegen. Bijna alle gas- en kolencentrales in Nederland draaien, maar er is nog altijd geen aanvoer vanuit Denemarken via de Cobra-kabel. De kabel is al sinds eind september defect, waardoor een aanbod van 700 Megawatt niet beschikbaar is. Aangenomen werd dat de reparatie 2 tot 3 maanden in beslag zou nemen, maar bij dit bericht is het gebleven en hierdoor is het ook niet duidelijk of de werkzaamheden ook daadwerkelijk volgens planning verlopen. De langetermijncontracten zijn licht opgelopen door oplopende prijzen van steenkool en CO2-emissierechten, als gevolg van het positieve vertrouwen in de economie onder handelaren.

Olie voorlopig op hoogste punt

Ondanks dat er bericht wordt over een lagere vraag naar olie, is de koers met een stevige opmars bezig. Sinds het begin van de coronacrisis is de prijs voor een vat olie niet meer zo hoog geweest, een gevolg van al positieve prikkels de afgelopen weken. Handelaren in ruwe olie gaan ervan uit dat een vaccin tegen corona ertoe zal leiden dat er weer meer gereisd kan worden. Berichten over gedaalde olievoorraden in Amerika hielpen ook mee aan de prijsstijging. Of dit niet een al te optimistische reactie van de markt is, zal moeten blijken en het is nog af te wachten of de grote vraag naar olie terugkeert na corona. Thuiswerken en zakenmeetings via Teams of Zoom kunnen weleens heel gewoon gaan worden, wat weer gevolgen zou kunnen hebben op de vraag naar brandstoffen.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin