‘Energie houdt licht stijgende trend vol’

Sjors de Bruijn
De hogere stroomprijs lijkt een vertrouwen in de economie te weerspiegelen, ondanks corona en de brexit-dreiging.

De prijs van de kortetermijncontracten heeft een relatief hoog niveau als gevolg van de matige aanvoer van wind en de forse vraag naar elektra in Europa. In Frankrijk wordt er nog altijd veel verwarmd met elektrische installaties.

De onderliggende prijsbepalende kostencomponenten voor de langetermijnstroomcontracten zijn allemaal gestegen, ondanks de brexit-perikelen en de mondiaal afnemende vraag naar kolen. Voordat corona ten tonele verscheen, werd de prijs van CO2-emissierechten prijsdrukkend beïnvloed door de mogelijke harde brexit. Nu handelaren de negatieve invloed van corona al vergeten lijken te zijn, is er van de brexit-druk op de prijs, zoals het ernaar uit ziet, ook weinig over. Mogelijk is een harde brexit niet op handen, volgens de inzichten van beurshandelaren.

Meer gas uit Siberië naar China

Een jaar na de ingebruikname van de gigantische gaspijpleiding van het oosten in Rusland naar het noorden van China, wordt er voor de tweede maand op rij meer gas aan China geleverd dan gepland was. Een jaar geleden werd de Power of Siberia in gebruik genomen, Rusland is wereldleider in gasreserves en China is ’s werelds grootste gasimporteur. De pijplijn maakt beide landen minder afhankelijk van hun relaties met het Westen, China bereidt zich voor om de import van gas uit Siberië verder te verhogen.

Het dalen van de temperaturen kan de komende periode voor een lichte prijsstijging van gas zorgen. Een aanval van echte Siberische kou kan misschien voor een flinke stijging zorgen, al lijkt de Russische beer nog ver weg en is een stijging voorlopig nog niet aan de orde.

Geleidelijke verhoging olieproductie

De OPEC+ heeft besloten om de productie voor Q1 2021 te verhogen, de oliemarkt liep al vooruit op het besluit. Toen zo’n anderhalve week geleden de eerste geluiden te horen waren dat de OPEC+ zijn productie wellicht langer laag zou houden, namen veel speculatieve beleggers positie in. Tegelijkertijd kwam het nieuws van de COVID-vaccins. De verwachting van hogere vraag naar, en minder aanbod van olie nam de zorgen rond overaanbod weg. Als gevolg hiervan stegen de olieprijzen.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.