Energiemarkten laag en rustig

Het aanbod van gas is groot, de vraag naar elektra relatief laag en olie komt na een grillige week weer in rustiger vaarwater.

Prijzen van het aardgas geven momenteel een dalende trend aan. Vooral de prijs van de dagmarkt is flink lager dan een week eerder en komt onder het niveau van 2019 in deze periode. Oorzaken hiervan zijn vooral het weer, dat nog steeds zeer zacht is voor de tijd van het jaar en, zoals als eerder vermeld, wordt de opwek van elektra door windenergie alleen maar groter door de enorme groei in Noord-West Europa. Dat laatste heeft tot gevolg dat gasgestookte elektriciteitscentrales minder gas verbruiken.

De druk op de korte termijnhandel in gas die hierdoor ontstaat, is ook merkbaar op de langere termijn. De ruime aanvoer van LNG vanuit Amerika zorgt ervoor dat de voorraden op peil blijven, een eventuele aanval van kou uit het Noorden kan de prijs in de lift zetten al lijkt dit ver weg en behoort een warme winter tot de mogelijkheden.

Wind en zon wisselen elkaar af

Wind en zonaanbod wisselen elkaar af, waardoor de kortetermijncontracten stabiel laag zijn, mede doordat de vraag relatief laag is, omdat de temperaturen in Europa voor de tijd van het jaar mild zijn. De invloed van deze vormen van nieuwe energie worden steeds groter nu er steeds meer projecten opgeleverd worden. Komende week bijvoorbeeld wordt een eerste groot windmolenpark opgeleverd voor de kust van Borssele in Zeeland. Het aanbod van het park is goed voor het gebruik van het equivalent van 1 miljoen huishoudens.

Interesse fossiele bedrijven in elektramarkt

De Europese Unie richt zijn pijlen op veel meer windenergie voor de toekomst en mede hierdoor verwacht kredietbeoordelaar Moody’s dat olie- en gasbedrijven hun positie in de Europese elektriciteitsmarkt in de komende twee tot drie jaar verder zullen uitbreiden. Een voorbeeld hiervan is Total, dat afgelopen lente zijn positie versterkte in de opwekking en levering van elektriciteit en gas in Spanje en Portugal, door de overname van een Energías de Portugal-portefeuille. In Nederland kennen we het voorbeeld van Shell, dat interesse toonde in Eneco. Het olie- en gasbedrijf deed in november vorig jaar samen met pensioenfonds PGGM een mislukte poging om het energiebedrijf te kopen. De toenemende aanwezigheid van olie- en gasbedrijven op de elektriciteitsmarkt zal een invloed hebben op energiebedrijven doordat de markt competitiever wordt.

De markt voor de langetermijncontracten heeft afgelopen week een neerwaartse druk ondervonden, doordat de CO2-emissierechten onder druk stonden en zo ook de prijs van kolen. De emissierechten hebben neerwaartse druk door nerveuze beurzen en de mogelijkheid op een harde brexit.

Olie in rustiger vaarwater

Na een week van hoge pieken en dalen is het weer iets rustiger geworden en heeft de olieprijs zich gesetteld op het huidige niveau. Dit alles gebeurde na het positieve nieuws over verschillende coronavaccins, die waarschijnlijk binnen een niet al te lange tijd op de markt komen. Het besef dat de vraag naar olie forse klappen krijgt door de tweede lockdown in veel Europese landen, tempert het enthousiasme over een mogelijke oplossing voor de coronacrisis. Ook komt steeds meer het besef dat na de coronacrisis een ongekende economische crisis kan volgen, als gevolg van een stortvloed aan faillissementen en oplopende staatsschulden, naar een omvang die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.