‘Coronavaccin veroorzaakt stijging energieprijzen’

Samen met de beurzen stegen ook de energieprijzen door het nieuws van een doorbraak in de ontwikkeling van een coronavaccin.

Het is nog onduidelijk welk effect de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de prijs van olie heeft. De olieprijzen stegen vorige week op de verkiezingsdag, ondersteund door een opleving van de financiële markten en een zwakkere Amerikaanse dollar. Waar gisteren wel al direct de olieprijzen van omhooggingen was de bekendmaking van een doorbraak in de ontwikkeling van een coronavaccin.

Aardgas in rustig vaarwater

De prijs voor een kubieke meter aardgas is ondertussen nog steeds historisch laag te noemen. Rustig herfstweer in heel Europa verandert daar weinig aan. Extreme kou wordt de komende week niet voorspeld, al is verderop in het noorden van Europa sprake van opkomende kou richting het einde van volgende week. Volgens de cijfers is er in de gasopslagen voldoende voorraad. Ook zijn de komende dagen meerdere LNG-schepen onderweg naar Europa om de voorraad verder aan te vullen. Dit kan betekenen dat de gasmarkt voorlopig in een rustig vaarwater is gekomen.

Minder wind hogere elektra prijs

De weersomstandigheden veroorzaken een hogere prijs van de daghandel als gevolg van een matige aanvoer van wind. De uren dat de zon schijnt is de prijs wel laag, wat betekent dat de prijzen aan het einde van een dag oplopen.

De contracten voor de lange termijn staan al even onder een behoorlijke neerwaartse druk, maar hier kwam afgelopen week een kentering in doordat handelaren er inmiddels van uitgaan dat invloed van corona al in de markt is geprijsd. Een ander prijsopdrijvend effect voor de langere termijn kan zijn dat door de nieuwe Amerikaanse president er meer internationale handel op gang komt, waardoor de vraag naar elektra ook kan stijgen.

Onzeker oliekoers

Dat de continue berichtgeving over productiebeperkingen door de OPEC een prijsondersteunend of zelf prijsverhogend effect heeft, is een gegeven. Ook het effect van de nieuwe lockdown-maatregelen in diverse Europese landen dragen bij aan een onzekere richting voor de oliekoers.

Na de verkiezingskriebels richt de oliemarkt zijn aandacht weer op de fundamenten, op zoek naar aanwijzingen over de vraag en naar hints van OPEC+ of de groep hun productiedeal kan aanpassen om nog eens 2 miljoen vaten minder op de kwetsbare oliemarkt te brengen in januari.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.