weblog

1 reactie

‘Nieuwe eerlijkheid: eten komt uit de fabriek’

Kijkend naar de toekomst van de tuinbouw en de consumptie van groenten en fruit staat één licht helder en duidelijk op groen: we gaan minder dierlijk en meer plantaardig eten.

Zo ongeveer alle voedsel- en klimaatwetenschappers zijn het er wel over eens: planten eten is beter voor onze eigen gezondheid, voor die van de dieren die we niet meer hoeven te houden én voor het milieu. Of toch bijna alle wetenschappers.

Maar zoals dat gaat met overgrote meerderheden, er zijn altijd wel een paar tegendraadse hooggeleerde dames en heren die het net wat anders zien. En dan zijn er ook altijd wel tegendraadse politici en opiniemakers, die met wat vlot knip- en plakwerk hun invloed proberen uit te oefenen en soms nog met succes ook.

Want zodra tegendraadsheid viral gaat, kan een wetenschappelijk correct feit veranderen in iets wat misschien toch eigenlijk niet meer is dan ‘ook maar’ een (politiek correcte) mening. En die tegendraadsheid ligt op de loer wanneer een grote meerderheid (zoals vleeseters wereldwijd voorlopig nog zijn) het idee krijgen dat hen iets plezierigs wordt afgenomen.

Neem het de consument niet af

De remedie: neem het de consument niet af. Daarom is nu de publiciteit die ‘vegetarische slager’ Jaap Korteweg weer zoekt voor zijn mechanische koe zo interessant. Om van gras zuivel te maken hebben we nu koeien nodig. Maar kan dat niet net zo goed (of qua ecologie en diervriendelijkheid zelfs veel beter) met een machine? Korteweg en co (‘Those Vegan Cowboys‘) hebben daar de nodige miljoenen aan investeringsruimte voor.

Lees op Foodagribusiness.nl: Vegan Cowboys willen koe uit zuivelketen

Het vervaardigen van kweekvlees zonder dat daar dieren voor in hokken moeten worden gehouden en in slachterijen moeten worden omgebracht is net zo’n ontwikkeling. Als straks hetzelfde karbonaadje of plakje ham uit de kweekvleesmachine te koop is en het is ongeveer net zo lekker, maar goedkoper, schoner en veiliger, welke consument zal dan nog per se dood dier willen kopen?

Verdere industrialisering voedselproductie

Wat deze manier van produceren dan wel weer met zich meebrengt is een verdere industrialisering van onze voedselproductie. Het ietwat geromantiseerde beeld van hoe het toegaat op een tuinderij of een boerderij houdt al decennialang geen gelijke tred met de hoogtechnologische werkelijkheid van moderne agrarische bedrijven. De vraag is wat we dan nog moeten met de hardnekkige roep om meer contact tussen consumenten en producenten en met de hang naar ‘natuurlijk voedsel’.

‘Weten waar ons voedsel vandaan komt’ wordt wel makkelijker als het antwoord kort en goed is: uit de fabriek.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Dit wordt de toekomst. Bedenk je wel dat de boeren die nu als "de marge" worden gezien straks de enige boeren zijn. De 80% komt uit de fabriek.

Of registreer je om te kunnen reageren.