weblog

‘Waarde vernietigen’

Alsof ze vooraf met elkaar hadden overlegd. Zowel Rabobank-CEO Wiebe Draijer als filosoof Ruud Veltenaar begonnen op de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw in Lisse over het vernietigen van waarde.

Toch even schrikken, na de trotse cijfers die net daarvóór bekend waren gemaakt. Productiewaarde van de Nederlandse groente- en fruittelers: € 4 miljard. Exportwaarde van de Nederlandse groente- en fruithandel inclusief re-export: 12 miljard. En zouden we dan als voedingstuinbouw per saldo toch waarde vernietigen?

€ 1,2 miljard aan waardeverlies

Filosoof Veltenaar hield de verzamelde tuinbouwtoppers voor ieders gemak maar even de varkenssector voor en hoe die ruim meer waarde vernietigt dan opbouwt. Tegenover de afgelopen jaar juist verrassend goede economische rendementen die varkensboeren, handelaren en retailers haalden, staan in die toch negatieve rekensom de totale kosten van heel die keten. Inclusief alle milieukosten, alle maatschappelijke kosten, alle gezondheidskosten, alle klimaatkosten. En dan lijden we met zijn allen € 1,2 miljard aan waardeverlies.

Gezondheidskosten

Bankier Draijer benadrukte nog in het bijzonder de gezondheidskosten van een voedselsector die de wereld nou net niet het goede menu met de juiste voedingswaarde voorschotelt. Daarmee boeren we volgens de Rabo-topman nog harder achteruit dan met wat er door klimaatverandering allemaal overhoop gaat.

Fundamentele verduurzaming

Draijer riep op tot een fundamentele verduurzaming, met niet alleen kortetermijndoelen in harde euro’s voor ogen, maar ook de diepere bedoeling van een voedselsector, die de consument en de wereld gezonder wil maken en niet zieker. De filosoof koppelde dat aan de vraag ‘wat denkt u dat er gebeurt als transparant wordt wie er waarde vernietigt en wie er waarde genereert?’ Ik denk dat een hoop van de in die zaal verzamelde tuinbouwondernemers dachten dat zij dan met hun strakke bedrijfsvoering en hun gezonde product aan de goede kant van de streep staan. En ik denk dat ze gelijk hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.