Doorgaan naar artikel

‘Snelheid van innovatie’

Nieuwe technieken volgen elkaar snel op. Gaat de nieuwe technologie bepalen hoe de teelt van 2030 eruit ziet?

In zijn column in editie 1 van Groenten & Fruit had Jacco van de Wekken het over de snelheid van innovatie. Het deed me stil staan bij de snelheid waarmee technologische vernieuwingen elkaar opvolgden afgelopen jaren. In 2005 werd de domeinnaam YouTube vastgelegd, In 2007 zagen we de eerste iPhone en twee jaar later werd WhatsApp geïntroduceerd. Stuk voor stuk bepalen ze tien jaar later hoe ons leven er uitziet.

Teelt is niet veel veranderd

In de tuinbouw verandert het veld ook, bedrijven worden groter en de hoeveelheid bedrijven neemt elk jaar af. Maar de teelt is ondanks de grotere oppervlakken niet heel anders geworden. Son-T lampen zijn allang geen nieuws meer en steenwol wordt ook allang niet meer beschouwd als de innovatie die het ooit was. Het gewas met het meeste areaal in Nederland is al jaren tomaat, waarvan Merlice al een decennium het hoofdras is.

Autonome teeltaansturing

Maar er lijkt nu wat te bewegen. Bij de WUR in Bleiswijk loopt nu de tweede editie van de Autonomous Greenhouse Challenge. In december hebben vijf teams, die eerder de eerste ronde hebben overleefd, de controle overgenomen in een kasje tomaten planten. Alle vijf teams hebben hun eigen autonome teeltaansturing ontwikkeld en gaan nu onderling de competitie aan én met een kasje waarin een praktijkteler traditioneel teelt.

Gaat deze technologie ook bepalen hoe de teelt van 2030 eruit ziet?

In juli zullen ze worden beoordeeld op zowel productie als energiegebruik en productkwaliteit. Vorig jaar liet al zien dat zo’n systeem het kan winnen in de komkommers, en dat zal deze zomer blijken in de tomaat. Gaat deze technologie ook bepalen hoe de teelt van 2030 eruit ziet?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin