weblog

‘Tuinders voelen mee met boerenprotest’

Boeren gaan op 1 oktober demonstreren in Den Haag. Vooral voor meer begrip. Tuinders zijn ook welkom.

Niet van de sectororganisaties en LTO komt het initiatief, maar van gewone boeren. Met zijn allen op 1 oktober naar Den Haag. Om aandacht te vragen voor het harde, maar ook mooie werk dat op het platteland wordt verricht, zodat heel Nederland en half Europa te eten heeft.

Vooral de veehouders voelen zich de laatste jaren steeds meer in het nauw gedreven. Door politiek en overheid, door de ngo’s en door de media die de boer lijken te vereenzelvigen met dierenleed, milieubelasting en landschapspijn. De akkerbouwers, die de andere helft vormen van de beroepsgroep onder de noemer ‘boeren’, delen volop mee in dat sentiment. Tot boegbeeld van de actie is inmiddels dan ook een jonge akkerbouwer naar voren geschoven.

Doen de tuinders mee?

Maar hoe zit het met de tuinders? Doen die ook mee? Officieel in elk geval niet. Namens de fruittelers liet de NFO al wel weten sympathiek tegenover de dag te staan en het protest volkomen terecht te vinden. LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Anti-boeren lobby

LTO Vollegrondsgroente deed zelf geen bericht uit, maar voorzitter Niels Zuurbier heeft nog niet van veel sectorgenoten gehoord dat ze ook mee gaan demonstreren. Zuurbier is het echter wel helemaal eens met het gevoel van de boeren dat er een min of meer georganiseerde anti-boeren lobby gaande is. Maar of een actie als deze nu de beste manier is om je daartegen te verweren, daar zet hij wel zijn vraagtekens bij.

Geweldloos en publieksvriendelijk

Die actie wordt overigens nadrukkelijk neergezet als een geweldloze en publieksvriendelijke dag. Niemand hoeft dus in monsterfiles te zuchten achter een colonne trekkers of bang te zijn knel te komen tussen woedende boeren en charges door ME’ers. Een dagje goodwill kweken dus. Daar kan niemand op tegen zijn. Je hebt nog een week de tijd om een leuke fruit- of groente-insteek te verzinnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.