weblog

‘Schamen wij ons niet?’

De extra klimaattop in New York stond deze week vooral in het teken van de speech van Greta Thunberg. Ons antwoord: de knakwortel.

Het Zweedse meisje gaf de wereld er maandag 23 september van langs. Of we ons met zijn allen niet schamen dat we haar toekomst aan het vergooien zijn?! Ondertussen bedenken Nederlandse ondernemers gelukkig allerlei nieuwigheden waarmee we de eigenwijze 16-jarige toch nog een beetje hoop kunnen geven.

De Zweedse scholier Greta Thunberg geeft de wereld er van langs in New York. - Foto: ANP
De Zweedse scholier Greta Thunberg geeft de wereld er van langs in New York. - Foto: ANP

Slim glas en schoon water

De veertiende KVK Innovatie top 100 staat bol van klimaat- en milieuvriendelijke innovaties. Hoe anders dan in 2007, toen de eerste Top 100 nog vooral werd gevuld met kostenbesparende hoogstandjes en geinige marktintroducties, zoals de Tommies of de broccocress. In 2019 bijna alleen maar duurzaamheid, met op 1 het slimme glas van Physee, dat zonne-energie opvangt en met sensoren zorgt dat er zo efficiënt mogelijk wordt gekoeld, verwarmd en verlicht. Deze innovatie is bedoeld voor kantoren en woningen, maar met mogelijk een spin-off naar de glastuinbouw. Op plaats 4 eindigde de Opticlear Diamond waterzuiveringsinstallatie voor de glastuinbouw van Water IQ. Op 7 prijkt de knakwortel.

Klimaatneutrale hotdog

De knakwortel? Jazeker, de knakwortel. Het vleesloze alternatief voor de knakworst, een gemarineerde, gekruide en beetgaar gestoomde peen, die past in een even klimaatneutrale als diervriendelijke hotdog. Dat klinkt misschien niet direct als de innovatie waardoor klimaatactiviste Thunberg weer gerustgesteld terug naar huis kan zeilen. Maar de Kamers van Koophandel belonen hiermee natuurlijk in feite al die bevlogen groentesnack-ontwikkelaars die het niet meer over hun hart kunnen verkrijgen om vlees van dode dieren te gebruiken.

We zondigen allemaal wel eens

In de klimaatreligie anno 2019 hebben we allemaal wel íéts om ons over te schamen. We zondigen allemaal wel eens. Maar toch niet als je je tanden zet in een sappige knakwortel. Of als we een soepje van Kromkommer eten (plek 38) of wokken met oesterzwamvoetjes (plek 49). Of emissieloos telen in de daglichtloze ledstellingen van Bever Innovations Horticulture (plaats 37).

Of registreer je om te kunnen reageren.