weblog

‘Ongezonde bedrijfscultuur’

De directeur van een groeiend Westlands techniekbedrijf in de tuinbouw legt de vinger op de zere plek van een ongezonde bedrijfscultuur.

Hij heeft liever wat meer mensen voor hem werken dan dat hij de mensen die hij in dienst heeft harder laat werken. Dat laatste ziet hij op zijn eigen bedrijf en andere Westlandse bedrijven in en om de tuinbouw al te vaak gebeuren.

Krappe arbeidsmarkt

Maar meer mensen bij je komen laten werken, dat is nu net het knelpunt waar veel tuinbouwondernemers momenteel in verstrikt zitten. Werk zat, maar vind op de krappe arbeidsmarkt van een al enkele jaren lekker door draaiende economie maar die extra mensen. De tuinbouw verzint allerlei campagnes met hippe strijdkreten als Go Go Greenhouse, maar ja, ‘Je maakt het in de bouw’, ‘Werken als agent, alles wat je in je hebt’, ‘Jij zórgt ervoor’ (de zorg) en ‘Skilled for life’ (Defensie) zijn ook in de race, om er maar een paar te noemen.

Uit Nederland of het buitenland

De geschoolde technische mensen waar op grotere teeltbedrijven en bij de technische dienstverleners en toeleveranciers vraag naar is, vallen in een andere categorie dan de productiemedewerkers. Als overeenkomst hebben ze dat beide groepen dun gezaaid zijn, maar het grootste verschil is dat de techneuten doorgaans in Nederland gezocht worden en de plukkers in steeds verdere buitenlanden.

Het lijkt wel alsof er geen Nederlander meer is die niet werkt, maar de arbeidsparticipatie is minder groot dan de werkloosheidsstatistiek doet vermoeden

Tegen die laatste vanzelfsprekendheid is ook enig verzet. SP en ChristenUnie hebben een wetsvoorstel in de maak dat meer voorwaarden stelt aan het werken met arbeidsmigranten. Want het lijkt wel alsof er geen Nederlander meer is die niet werkt, maar de arbeidsparticipatie is minder groot dan de werkloosheidsstatistiek doet vermoeden.

Gezondere bedrijfscultuur

Een van die Nederlandse werkzoekenden die uiteindelijk de tuinbouw ontdekte en er terecht kon, doet in deze editie haar verhaal. Het kan. Een tuinder die niet per se alleen maar een blik Polen wil opentrekken of straks een vliegtuig vol Filipino’s. En Nederlanders die het werk in de tuinbouw wél willen komen doen. Voor wie het wil kan het een recept zijn voor een weer wat gezondere bedrijfscultuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.