weblog

‘Geen voorpret belastingplan 2020 voor ondernemers’

Het is nog lang geen derde dinsdag van september, maar de contouren van het belastingplan voor het jaar 2020 worden al langzaam duidelijk.

Er wordt volop gelekt vanuit de regeringspartijen. Meestal hoor je alleen maar goed nieuws en worden alleen de ‘cadeautjes’ onder de aandacht van pers en publiek gebracht. Lastenverzwaringen en belastingverhogingen worden zoveel mogelijk onder het tapijt geschoven. En tot mijn verbazing lukt dat meestal ook nog.

De meeste media volgen braaf de persvoorlichters uit Den Haag, die meestal met juichende boodschappen komen, en vragen nauwelijks door. Maar dit jaar komt er ook minder goed nieuws naar buiten. En dat betreft met name ondernemers.

Zelfstandigenaftrek omlaag

In het belastingplan 2020 staat dat de vennootschapsbelasting (vpb) niet en de zelfstandigenaftrek wel omlaag gaat. Een lastenverzwaring dus voor zowel ondernemers die vanuit een bv of nv ondernemen als voor de eenmanszaken, maatschappen en vof’s.

De vorig jaar aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting wordt een jaar uitgesteld. En de zelfstandigenaftrek gaat in stappen met € 2.000 omlaag.

Lastenverlichting voor middeninkomens

Met het uitstellen van de lagere vennootschapsbelasting draagt het bedrijfsleven € 1 miljard bij aan een lastenverlichting van in totaal ongeveer € 3 miljard voor de middeninkomens, zo heeft het kabinet afgesproken. De vpb gaat bovendien in 2021 minder omlaag dan eerder was overeengekomen. Het plan was een verlaging in de tweede schijf, vanaf € 200.000 winst, van 25% naar 22,55% in 2020. In 2021 zou dit tarief verder dalen naar 20,5%. Nu zal het tarief volgend jaar gelijk blijven en in 2021 uitkomen op 21,7%. Het tarief in de eerste schijf gaat volgend jaar wel volgens plan van 19% naar 16,5%.

De zelfstandigenaftrek gaat waarschijnlijk omlaag van maximaal € 7.280 naar € 5.000

Ook de ondernemer in de inkomstenbelasting wordt zwaarder belast. De zelfstandigenaftrek gaat waarschijnlijk omlaag van maximaal € 7.280 naar € 5.000. Maar daarvoor neemt het kabinet dan wel 10 jaar de tijd.

Nauwelijks ruimte om belastingplan aan te passen

De belastingplannen worden eerst naar de Raad van State gestuurd. En ook de Eerste en Tweede Kamer mogen nog hun zegje doen. Maar de praktijk van de laatste jaren leert dat er nauwelijks ruimte is om een ingediend belastingplan aan te passen. De voorgestelde maatregelen zullen dan ook wel doorgaan. De gelekte plannen zorgen dit jaar zeker niet voor enige voorpret bij ondernemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.