weblog

‘Wanneer is het droog?’

Dat de landbouw onlosmakelijk verbonden is met de invloeden van de natuur, weten we. Dat klimaatverandering extremen teweeg brengt van zeer droog tot zeer nat, blijft ons confronteren.

Tijdens het schrijven van deze column wordt Noordwest-Europa zo goed als zeker getroffen door de grootste droogte sinds de metingen begonnen. En zit ik voor advieswerk in de West-Kaap in Zuid-Afrika waar water al 3 jaar lang het meest besproken onderwerp is om de fruitsector in leven te kunnen houden. Waar wij praten over droogte, praten ze hier over beschikbaarheid van voldoende water. De systemen zijn geschikt om optimale watergift te geven, droge warme zomers zijn geen probleem, maar een stuwmeer dat halverwege het groeiseizoen leeg is, dat is catastrofaal.

Watermanagement

Ondanks dat we op circa 50% van de fruitteeltbedrijven de luxe hebben van zoet oppervlaktewater, zal watermanagement een van de grootste bottlenecks worden. Hoe voer ik te veel water zo snel mogelijk af en hoe breng ik snel grote volumes op het juiste moment op de juiste plaats?

De effecten van water en de manier van toedienen vormen nog veel voer voor discussie

In dit geval kunnen we leren van de telers in drogere teeltgebieden, waar sensoren en worteldieptebepalingen in combinatie met bladvolumes bijdragen tot een optimale watergift. De effecten van water en de manier van toedienen vormen nog veel voer voor discussie, maar zijn van cruciaal belang om de optimale kwaliteit en producties te behalen. De grondsoort is hierin leidend, naast de diverse gewaseigenschappen is dit een discussie die in Nederland nog meer en meer gevoerd zal gaan worden, wanneer we met extreme omstandigheden geconfronteerd worden.

Investeren in watermanagement is en zal een steeds grotere rol gaan spelen op de bedrijven in de toekomst, want wanneer heeft een gewas nu echt last van droogte?

Of registreer je om te kunnen reageren.