Doorgaan naar artikel

‘Gamma verkoopt geen glyfosaat’

Waarheden en onwaarheden kunnen veel op elkaar lijken. Zoals Roundup met en zonder glyfosaat.

CEO Dick Hordijk van Agrifirm kwam onlangs met het idee van een bewustzijnscampagne aangaande de voedselprijzen. “De boeren zijn zelf eigenaar van hun imago. En we hebben het laten gebeuren dat er onwaarheden worden verteld”, kon uit zijn mond worden opgetekend tijdens een symposium op het hoofdkantoor in Amersfoort.

Tja, waarheden en onwaarheden over tuinders en boeren en over wat eerlijke prijzen zijn of een milieuvriendelijke manier van produceren. En dat dan wel of niet laten gebeuren.

Roundup met een onschuldig zuur

De redactie van Groenten & Fruit kreeg vanochtend per e-mail een reactie op de column van Niels Zuurbier met als kop ‘Roundup bij de Gamma’. “Niels Zuurbier zit er naast. Als je het etiket van de Roundup bij de Gamma leest zie je dat dit alleen als merknaam gebruikt wordt. De werkzame stof is geen glyfosaat meer maar een (vermoedelijk onschuldig) zuur.”

Waar is de onwaarheid?

Deze reageerder heeft ongetwijfeld het beste voor met de waarheid. En hij heeft gelijk dat de Roundup bij de Gamma niet dezelfde is als het spul op basis van de werkzame stof glyfosaat, dat tuinders nog wel mogen gebruiken. Maar waar in de column staat nu echt de door hem veronderstelde onwaarheid? Want waar gebruikt Niels Zuurbier het woord glyfosaat? En er staat wel degelijk nog steeds Roundup bij de Gamma voor het grijpen. Daarin zit inderdaad een zuur. Maar dat pelargonzuur is volgens allerlei andere verkondigers van de waarheid op internet helemaal zo onschuldig niet als onze reageerder vermoedt.

Controle particulier middelgegebruik

De strekking van Zuurbiers verhaal is en blijft dat hij vindt – en mag vinden – dat de verkoop van onkruidverdelgers aan particulieren onzinnig is. De controle op juist gebruik daarvan blijft ver achter op de controle op het middelengebruik van tuinders. Dat zuur in de particuliere versie van Roundup mag niet binnen 10 meter van een watergang of een waterafvoer worden gebruikt. Maar wie houdt zich daaraan?

Misstand bestrijden met schaamte

Terug naar Agrifirm-topman Hordijk. Die ziet voor zich dat een soort schaamte zich van de gemiddelde consument meester zou moeten maken, als hij nog met té goedkope groenten, zakken fruit of pakken zuivel de supermarkt zou verlaten. Maar zo lang diezelfde consument zich er ook nooit voor heeft geschaamd om Roundup te kopen bij de Gamma – het bewijs dat het een verkoopkanon was en is blijkt wel uit het feit dat men de merknaam handhaaft, ook al is de werkzame stof veranderd – lijkt me schaamte voor een te lage winkelprijs voor groente een brug of wat te ver.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin