commentaar

‘Druklogger nekt precisiespuit’

Volgend jaar is een druklogger op de veldspuit verplicht. Daar komen telers in waterrijke regio’s, bijna heel Nederland dus, niet onderuit. Maar er zitten nog een hoop haken en ogen aan de invoering ervan.

Nu de verplichte invoering van druklogger steeds dichterbij komt, nemen ook de zorgen toe in de praktijk. De druklogger legt elke 10 seconden de druk vast. Zo kan een NVWA-controleur achteraf zien of er met een te hoge, driftgevoelige spuitdruk is gewerkt en vervolgens een boete uitdelen.

Het kan niet de bedoeling zijn dat milieuvriendelijke spuitsystemen om zeep worden geholpen

Groot manco

Spuiters die bewust met een te hoge spuitdruk spuiten, worden zo aangepakt. De sector kan hiermee aantonen dat er in de praktijk netjes wordt omgegaan met chemie en dat hierop wordt gehandhaafd. Dat is het goede van het plan. Het grote manco van dit controlesysteem is dat het alleen via de spuitdruk werkt, en bijvoorbeeld niet de spuitboomhoogte en windsnelheid registreert. De laatste twee hebben ook een grote, zo niet grotere impact op drift. En nieuwe spuittechnieken, die in de basis als doel hadden om zo effectief mogelijk te spuiten, lijken compleet waardeloos te worden. Dan hebben we het niet alleen over luchtvloeistofdoppen en pulserende doppen. Ook de huidige vloot van precisiespuitmachines die alleen variabel kunnen doseren door de spuitdruk druk te variëren, worden onbruikbaar. Dit omdat de bandbreedte waarbinnen nog gespoten mag worden, te smal wordt. En juist deze precisiespuiten beloven grote reducties in middelengebruik.

Snel om de tafel

Het kan dan ook niet de bedoeling zijn dat moderne, milieuvriendelijke spuitsystemen om zeep worden geholpen door de invoering van de druklogger. Onder andere LTO, Fedecom, NVWA, de waterschappen en enkele spuitmachinefabrikanten hebben het plan van de druklogger ingevoerd, in samenspraak met de overheid. Die partijen moeten daarom snel weer om tafel en de regeltjes aanpassen. Er is nog een half jaar tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.