Doorgaan naar artikel

‘Doorgeslagen perfectie in Kenia’

Duurzaamheid is niet louter een westers feestje.

Wist u dat er sinds kort een totaalverbod op plastic tassen geldt in Kenia?! Ik kreeg daar van KLM een bericht over toen ik een paar dagen geleden naar Nairobi vloog. Een lokale collega vertelde me dat er zelfs geen vuilniszakken meer te koop zijn. Gelukkig kon ik thuis nog een old school linnen tas vinden om mee te nemen voor mijn vuile was.

Gewasbescherming

Duurzaamheid is dus niet louter een westers feestje. Ik heb tijdens mijn korte bezoek aan de Keniaanse hoofdstad Nairobi diverse telers en exporteurs van groenten, fruit en bloemen gesproken en bezocht. Ook zij zijn bezig met duurzaamheidsthema’s, zoals de opvang van regenwater, het terugdringen van chemische gewasbescherming, duurzamer energiegebruik en het verminderen van afval. Het vervoer door de lucht is misschien niet heel duurzaam, maar de werkgelegenheid die wordt gecreëerd weer wel. Waar verpakkingshallen in Nederland vol met machines staan, staan ze in Kenia vol met mensen. Deze staan aan grote roestvrijstalen tafels de puntjes en draadjes van de boontjes af te halen en alles wat perfect recht, egaal groen en van een standaardlengte is, mag heel secuur in een zakje gelegd worden voor export naar Europa.

Tracering producten

Dit gebeurt in – naar voor onze begrippen – vrij armoedige loodsen en gedateerde kantoren. Desondanks wordt er netjes en hygiënisch gewerkt, allemaal volgens standaarden als GlobalGap, BRC, HACCP enzovoort. Ook is er een fijnmazig systeem ontwikkeld om producten te kunnen traceren naar de vaak vele kleinschalige telers en naar de tafel waaraan het verpakt is.

Verse producten

Toen ik daar letterlijk en figuurlijk bij stil stond in zo’n verpakkingshal in Nairobi, besefte ik maar weer eens dat er door de tuinbouwsector geweldige prestaties geleverd worden, ook in Kenia. Het is bijna een onmogelijke opgave om met een slechte infrastructuur, primitieve faciliteiten, afhankelijkheid van schaarse luchtvaartcapaciteit en hoge kosten van productiemiddelen, ultraverse producten in topconditie en –kwaliteit in ons winkelschap te krijgen. En dan ook nog eens tegen scherpe prijzen.

De cosmetische eisen zijn belachelijk en onnodig

Kromme groenten

Voordat de producten bij het verpakkingsstation aankomen hebben ze al een hele reis gemaakt, door de keten en door het land. Omdat de producten aan hoge supermarktstandaarden moeten voldoen, maakt veel ‘afkeur’ weer de lange reis terug richting teler om als veevoer gebruikt te worden. En dat terwijl deze producten misschien nog wel 93% goed zijn op een schaal van 1-100%-perfectie. De krommingen of kleurafwijkingen op sommige afgekeurde haricot verts, snijbonen of babymais zijn zo klein dat je echt 2 keer moet kijken om het te kunnen zien. Het is geruststellend dat er oog voor duurzaamheid en hygiëne is, maar de cosmetische eisen zijn belachelijk en onnodig.

Share this

Afbeelding
Cindy van Rijswick

analist groente en fruit bij Rabobank Research Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin