weblog

‘Grenzen aan kennis delen’

Op de Greentech in Amsterdam wemelde het van de Aziatische mannen en vrouwen. Minder dik gezaaid waren de Nederlandse tuinders. Hoe erg is dat?

De Greentech in de RAI is de logische opvolger van wat voorheen de Hortifair was en nog langer geleden de NTV heette. Ooit was dat een happening op de groenteveiling in Bleiswijk, die voornamelijk door een menigte Hollandse groentetelers werd bezocht. Dat was in de vorige eeuw, toen die tuinders elkaar allemaal kenden van studieclub en van het dagelijks hun product naar de veiling rijden en ’s ochtends achterin de afmijnzaal kijken wat de klok deed.

Dynamiek kennis uitwisselen heel anders

Maar bijna al die tuinders zijn inmiddels met pensioen. Nederlandse tuinders nog in menigtes bij elkaar krijgen, dat lukt sowieso niet meer, want zoveel zijn er niet meer van. En juist dat maakt de dynamiek van het uitwisselen van kennis heel anders. Niet meer iets dat de hele sector op een hoger plan moet krijgen, maar meer iets dat een kwestie is van gericht investeren samen met een select groepje gelijkgestemde tuinders en andere ondernemers.

Toch een nationaal sentiment

Desalniettemin heerst er nog steeds een nationaal sentiment onder Nederlandse tuinbouwondernemers, die wat fronsend kijken naar die toevloed van Chinese gasten op de Greentech. Op de eerste dag van de beurs werd er een joint venture geformaliseerd tussen Dutch Greenhouse Delta en de regio Jiashan, een kansrijke gesitueerde landstreek onder de rook van de grootste metropool ter wereld Shanghai.

Modern cluster bouwen

Daar aan de oostkust van China moet een soort World Horti Center komen, waar wij Hollanders ‘de Chinezen’ kunnen leren hoe ze een modern glastuinbouwcluster in elkaar kunnen zetten. Wat er vervolgens op neer zou kunnen komen dat de Chinezen al snel zullen zeggen: “Bedankt, wij pakken het van hier zelf wel op”.

Zo snel ging het nog niet

Al moet het woordje ‘snel’ wel weer met een korreltje zout worden genomen. Want Nederlandse bedrijven bieden hun diensten al minstens 15 jaar actief aan in China. Zonder dat dat nu al tot een daadwerkelijke doorbraak van moderne bedekte teelten in dat toch stormachtig ontwikkelende land heeft geleid. Kennelijk is het niet zo eenvoudig. En dus zal het ook de komende 5 of 10 jaar niet zomaar gebeurd zijn dat Nederland Tuinbouwland uitgerangeerd is bij het ontwikkelen van die zo nodige tuinbouwclusters op die zo aantrekkelijke Aziatische markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.