commentaar

‘Cannabis-hype op Greentech’

Je zou denken dat je voor hennep in hartje Amsterdam moet zijn. De kijker stond afgelopen week toch echt gericht op de RAI.

Greentech 2019 had een heus cannabispodium én route uitgestippeld. Reden: cannabis is booming business. In Uruguay en enkele Amerikaanse staten is de teelt al vrijgegeven, voor medicinaal en/of recreatief gebruik. Er gaat veel geld om in deze wereld.

De reguliere tuinbouw heeft de henneptelers flink wat te bieden. Van hardware in de vorm van kassen, potten, water- en lichtinstallaties tot teelttechnieken. Voor medicinaal gebruik gelden strenge eisen. Greentech 2019 zette hier terecht op in.

Internationaal georiënteerd

Los van deze hype, zette Greentech zich op de beurskalender nadrukkelijker op de kaart. Greentech is internationaal georiënteerd, met exposanten uit 35 landen en bezoekers uit 110 landen.

Nederland is nog steeds koploper in innovatie

Nederlands is er geen voertaal, ook al komt de helft van de stands uit eigen land. Nederland is nog steeds koploper in innovatie.

Verticale landbouw

Natuurlijk trekken ook de ‘lichtshows’ van verticale landbouw de aandacht, maar de nieuwigheid lijkt er iets van af. “Verticale landbouw is een methode, geen doel”, benadrukt Jeroen Boonekamp van Delphy. De productie kan qua energie niet uit. De kostprijs van een krop sla ligt in volle grond op € 0,17, in kassen € 0,39 en in een verticaal systeem € 0,81. Heeft deze teeltvorm dan geen kansen? Jazeker, in verstedelijkte gebieden. Kansen liggen er ook in smaak, gezondheid.

Focus op teeltdata

Interessant, óók voor Nederlandse telers is de focus op teeltdata. Telers en ook leveranciers van sensoren verzamelen talrijke gegevens die met een slimme toepassing en/of schakeling de teelt écht een stap verder kunnen brengen. Greentech reikte op dat terrein ook een aantal prijzen uit. Grote hobbel in deze ontwikkeling is toegang. Wie is eigenaar van de data, en wie kan en mag er mee stoeien? De discussie is overigens niet alleen aan de tuinbouw voorbehouden.

Podium voor zaken

Greentech 2019 is ook het podium voor zaken. Het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven gaat in de Chinese regio Jiashan een agropark van 400 hectare glas zetten. Eric Egberts van Dutch Greenhouse Delta zette in Amsterdam een handtekening. 2 keer eerder deed Nederland een poging een voet op Chinese bodem te zetten. Driemaal is scheepsrecht, hoopt het consortium kassenbouwers.

Ofwel, Greentech 2019 is uit de kinderschoenen, met mogelijk zelfs een versie in 2020 in Mexico.

Of registreer je om te kunnen reageren.