weblog

‘Meer btw terug voor zonnepanelen op het dak’

Het ziet er zonnig uit voor diegenen die een nieuw huis laten bouwen en zonnepanelen plaatsen op het dak.

Kopers van een nieuwbouwwoning met zonnepanelen kunnen meer btw terugvragen dan dat we lang dachten. Dat blijkt uit 2 uitspraken van fiscale rechters. Volgens de rechters kunnen bezitters van een nieuwbouwwoning met zonnepanelen niet alleen btw terugvragen over de panelen en de installatie ervan, maar ook over een deel van de bouw van het huis waarop ze liggen. Dat scheelt al snel een paar duizend euro. En dat is mooi meegenomen.

Effect voor agrarische bedrijfswoningen

Deze twee uitspraken handelden over particulieren die ondernemer werden voor de omzetbelasting omdat ze stroom terug leverden aan het net. Voor “echte” ondernemers met kantoor aan huis waren er al eerder gerechtelijke uitspraken in het voordeel van die ondernemers. Ook zij kregen een aanzienlijk hoger btw-bedrag terug over de kosten van zonnepanelen in het dak van hun nieuwbouwwoning. Deze uitspraken hebben ook een voordelig effect voor agrarische bedrijfswoningen. Als de panelen op bedrijfsgebouwen geplaatst worden, kon alle omzetbelasting al teruggevraagd worden. In die situatie verandert er dus niets.

Nu is het wel zo dat de fiscus zich nog niet gewonnen heeft gegeven. Tegen de uitspraken van de rechtbanken is hoger beroep ingesteld. Het is dus nog niet helemaal zeker of ook een deel van de btw die op de bouwkosten van het huis drukt, teruggevraagd kan worden.

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt hiermee aanzienlijk verkort.

Bezwaar maken

Als u nu ook een deel van de btw van de bouwkosten van het huis terugvraagt in verband met de plaatsing van zonnepanelen, zal de fiscus dit waarschijnlijk afwijzen. Tegen deze afwijzing kunt u bezwaar maken. Doet u dit niet, dan verliest u uw rechten, ook als de nu lopende procedures in uw voordeel uitvallen.

Al met al komt er waarschijnlijk een mooie meevaller aan voor al iedereen die een nieuw huis heeft laten bouwen met zonnepanelen op het dak. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt hiermee aanzienlijk verkort. Een onbedoelde extra stimulans om zonnepanelen te plaatsen van de overheid. Wat ook nog eens helemaal in lijn is met de klimaatdoelstellingen van deze overheid. Als je het zo bekijkt, is het maar vreemd dat de fiscus hoger beroep heeft ingesteld. De ene overheidsinstelling werkt zo een doelstelling van een andere overheidsinstelling tegen. Maar ja, dat zien we wel vaker.

Voorlopig ziet het er echter zonnig uit voor de bouwers en kopers van nieuwbouwwoningen

Of registreer je om te kunnen reageren.