commentaar

‘Europese verkiezingen: stemmen met hart of hoofd’

Op welke partij gaan tuinders stemmen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei?

‘Brussel’ is zo’n heerlijke kop van Jut. Je kunt er alles aan kwijt: aantijgingen van regeldrift tot oneerlijk speelveld; van geldverkwisting tot machtspolitiek. Feit is dat Nederland in de Europese Unie zit. En laten we eerlijk zijn, we kunnen niet zonder. Jazeker, de Nederlandse tuinbouw is een wereldspeler, maar in de top 10 van exportbestemmingen staan wel 9 EU-lidstaten! Noorwegen op plek 7 is de enige uitzondering. Het Verenigd Koninkrijk voegt zich daar straks waarschijnlijk bij.

De invloed van het Europese parlement is voelbaar; je moet het ook willen zien

‘Brussel’ is als machtscentrum van dit Europese handelsblok belangrijk. Ja, met het grote ambtelijke apparaat, maar ook met het parlement. Het democratische spel zit weliswaar iets anders in elkaar dan in de lidstaten; de invloed van dit parlement is voelbaar. Je moet het ook willen zien.

Lijsttrekkers EU nauwelijks bekend

Gelukkig wil een overgrote meerderheid, ondanks de scepsis, in de Europese Unie blijven. Slechts 18% van de kiezers gaat voor een Nexit, blijkt uit onderzoek van bureau I&O Research.

Op 23 mei kunnen we naar de stembus voor deze Europese Parlementsverkiezingen. Het klopt, echt populair zijn deze verkiezingen niet. Bij de vorige verkiezingen in 2014 ging slechts 37% van de stemgerechtigden naar de stembus. Ook de lijsttrekkers zijn nauwelijks bekend, blijkt uit onderzoek van bureau I&O Research. 70% kent Frans Timmermans (PvdA). Maar nummer 2 Sophie van ’t Veld (D66) moet het doen met 26%.

Voor de land- en tuinbouw zijn Esther de Lange en Annie Schreijer-Pierik (beide CDA) en Jan Huitema (VVD) bekende namen. SGP schuift Bert-Jan Ruissen naar voren. Volgens de peilingen hebben VVD en Forum voor Democratie (FvD) kans de grootste te worden op 23 mei. FvD gaat de verkiezingen in met lijsttrekker Derk Jan Eppink. Hij werkte eerder in Brussel, onder meer voor eurocommissaris Frits Bolkenstein.

Voert economische ratio boventoon?

Interessant is wat tuinders gaan doen op 23 mei. Nieuwkomer FvD had bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart grote aanhang. In gemeente Westland werd FvD zelfs de grootste partij. Diezelfde partij wil uit de Europese Unie. Een dergelijke stap zou voor de tuinbouw dramatisch uitpakken. Ofwel, wordt het een stem met het hart, of geeft de economische ratio doorslag?

Of registreer je om te kunnen reageren.