weblog

‘Communiceren met planten’

Communiceren met planten, dat doen we al heel lang met succes, zegt Ernst Woltering.

Recent lanceerde Google de nieuwe app Google Tulip waarmee we met tulpen kunnen praten. Het filmpje ging viral. Veel hadden de tulpen overigens niet te melden. Zij wilden meer water en meer licht; een tulp filosofeerde over het nut van het (tulpen)bestaan. Aan het eind van het YouTube-filmpje blijkt dat de app alleen op 1 april verkrijgbaar was.

Praten met planten

Alhoewel planten hun behoeften niet altijd zo luid en duidelijk uiten, geven ze talloze subtiele signalen af die door andere planten, dieren en ook door de mens opgepikt en in actie omgezet worden. Bloemen geven via een kleurverandering of met geurstoffen naar insecten aan dat ze klaar zijn om bestoven en bevrucht te worden. Vruchten geven ook via kleur en specifieke geurstoffen aan dat ze rijp zijn en gegeten kunnen worden, waarbij dan tegelijkertijd de zaden door vogels en zoogdieren verspreid worden. Planten met luis lokken met geurstoffen sluipwespen naar zich toe, die vervolgens de luizen aanpakken.

Onderlinge signalen

Onderling geven planten ook signalen af naar elkaar. Als planten dicht op elkaar groeien, zijn zowel de onderlinge aanraking als de door reflecties veroorzaakte kleine veranderingen in het lichtspectrum voldoende om de bladstand te beïnvloeden en de lengtegroei te stimuleren. Dit voorkomt dat de plant overgroeid wordt door z’n buren.

Waarschuwen voor naderend gevaar

Ook geven planten signalen af om hun soortgenoten te waarschuwen voor naderend gevaar. De in Afrika veel voorkomende sagebrush-struiken (Alsem) zijn zeer geliefd bij koedoes (antilopen). Zodra de koedoe de plant aanvreet, produceert deze grote hoeveelheden bittere fenolen in het blad waardoor de koedoe naar een andere plant op zoek gaat. Vaak blijken dan alle planten in de omgeving erg bitter te smaken. De door de aangevreten plant afgegeven gasvormige stoffen, waaronder ethyleen en jasmonzuur, stimuleren in naburige planten de productie van bittere fenolen. Giraffes hebben ontdekt hoe het communicatiesysteem werkt en begrazen deze struiken tegen de wind in.

Groei optimaliseren

De door planten en vruchten afgegeven signalen benutten we om de groei te optimaliseren. Via allerlei sensoren kunnen we informatie krijgen over fotosynthese-activiteit en de vocht- en nutriëntenbehoefte van planten. Zo kunnen we interactief de voeding en het klimaat afstemmen op de wisselende behoeften van het gewas.

Een leuk gesprek met een plant zie ik er zo snel nog niet van komen, maar communicreen met planten doen we al heel lang met succes

Ook tijdens de bewaring van bijvoorbeeld appels en peren maken we gebruik van de door de vruchten afgegeven signalen. Aan de hand van de koolzuurgas- en ethanolafgifte en de zuurstofopname kunnen we het bewaarklimaat dusdanig optimaliseren dat het product veel langer in goede conditie blijft. Een leuk gesprek met een plant zie ik er zo snel nog niet van komen, dat vereist plantaardige intelligente. Maar communiceren met planten, dat doen we al heel lang met succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.