Doorgaan naar artikel

‘Scepsis en ongeduld bij LNV visie gewasbescherming’

Glastuinbouw Nederland toont weinig geduld met toekomstvisie gewasbescherming van Carola Schouten.

LTO Nederland reageerde nog ‘positief-kritisch’. Maar de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is door Glastuinbouw Nederland ontvangen met zoals ze het zelf zeggen ‘enige scepsis’.

“Ondernemers in de glastuinbouw zijn pioniers in vergroening van gewasbescherming, maar lopen nu klem in het systeem en worden absoluut niet gesteund door de overheid”, aldus de voorzitter van Glastuinbouw Nederland Sjaak van der Tak.

Vervolg op brandbrief middelenpakket

Glastuinbouw Nederland onderschrijft het door Schouten voorop gezette belang van de noodzaak tot ontwikkeling van weerbare plant- en teeltsystemen. Maar in vervolg op de vorig jaar al naar het kabinet gestuurde brandbrief over gebrek aan voldoende correctiemiddelen, benadrukt de organisatie nu nogmaals het belang van een “volledig en adequaat ingerichte middelenkast op gewasniveau”.

Verlanglijst van maatregelen

Glastuinbouw Nederland vraagt de minister om een realistische overgangsperiode, een snellere toelating van biologische middelen binnen Europa, tijdelijke vrijstellingen bij calamiteiten als gevolg van virussen, ziekten en plagen uit andere landen en een brede inzet reinigingsmiddelen als noodzakelijke hygiënemaatregel en eerste stap in geïntegreerde gewasbescherming.

Geld is de bottleneck

En Van der Tak en zijn organisatie vragen ook gewoon om geld: “Als bovendien geen publieke investering door de minister beschikbaar wordt gesteld, is deze visie niet realistisch.” Dat is natuurlijk ook de bottleneck in alle discussies over duurzamere voedselproductie (en -consumptie). Wie in de voedselketen pakt de winst en waarmee? En hoe stimuleert dat verduurzaming? Nu zit achter groener gedrag meestal geen financiële stimulans. Vaak is onduurzaam voedsel voor de consument goedkoper om te kopen en voor de producent per saldo ook goedkoper om te produceren.

Net als voor CO2 ook middelenheffing?

Als het kabinet echter met geld over de brug moet komen om ondernemers te stimuleren de beleidsmatig gewenste kant op te bewegen, dan betalen de ondernemers dat meestal toch gewoon zelf. Zoals bij het Klimaatakkoord het plan om ondernemers die CO2 blijven uitstoten daar een heffing voor te laten betalen, waarvan de opbrengst te goede komt aan wie juist CO2 wil minderen. Al jaren niks meer vernomen van een heffing op gewasbeschermingsmiddelen. Maar wie weet wordt dat oude idee weer eens uit de kast gehaald en afgestoft.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin