weblog

‘Belastingparadijs Nederland?’

We leven ‘officieel’ in een belastingparadijs. Tenminste, volgens het Europees Parlement dat een motie met die strekking heeft aangenomen. Prachtig zou je denken, maar ik zelf merk er niets van. Voor verreweg de meeste mkb-ondernemers en werknemers is het eerder andersom. De belastingdruk is juist heel erg hoog.

Belastingparadijs Nederland bestaat wel degelijk, maar is helaas niet voor iedereen toegankelijk. Alleen maar voor het grote internationale bedrijfsleven. Die maken wel degelijk gebruik van de ruime fiscale mogelijkheden die Nederland hen biedt. De grote – beursgenoteerde – ondernemingen kunnen door het opzetten van grensoverschrijdende structuren grote belastingbesparingen realiseren. En daar wordt volop gebruik van gemaakt.

Op dit moment worden er veel nieuwe Europese wetten in Nederland ingevoerd die de internationale belastingontwijking lastiger maken

Nut van de motie

De motie is aangenomen na jarenlang gelobby door de Nederlandse parlementariër Paul Tang van de PvdA. Een mooi succes voor hem, maar of het nut heeft weet ik niet. Een motie is mooi, maar dan moet er ook wat mee gedaan worden en dat is maar zeer de vraag. Het Europees Parlement kan met een motie namelijk niets afdwingen.

Internationale belastingontwijking lastiger

Staatssecretaris Menno Snel kan zich overigens niet vinden in de motie van het Europees Parlement. Volgens hem doet Nederland veel aan het voorkomen van belastingontwijking. En daar zit wel wat in. Op dit moment worden er veel nieuwe Europese wetten in Nederland ingevoerd die de internationale belastingontwijking lastiger maken. Dat gaat echt zijn effect hebben op termijn.

Deze oneerlijkheid, daar zouden we ons druk over moeten maken

Belastingdiscriminatie, geen paradijs

Een belastingparadijs is het voor de gewone Nederlander zeker niet. Het woord ‘belastingdiscriminatie’ past hier beter. Want mkb-ondernemers en werknemers betalen véél meer belasting dan de reuzen met een brievenbus in Amsterdam Zuid-Oost. Dat is niet eerlijk en ook nog eens heel slecht voor de belastingmoraal. Want waarom zouden ‘wij’ wel belasting betalen en die grote multinationals niet? Deze oneerlijkheid, daar zouden we ons druk over moeten maken.

Gelukkig met wat lagere belastingheffing

Dat het mkb-bedrijf en de werknemers veel belasting betalen is een feit. Daar kun je over klagen, maar we krijgen er ook heel veel voor terug. Nederland is namelijk een van de rijkste landen ter wereld waar we ook nog eens (gemiddeld) heel erg gelukkig zijn. Al denk ik zelf dat dat ook zou kunnen met een wat lagere belastingheffing.

Of registreer je om te kunnen reageren.