weblog

‘Schenk eens wat eerder aan de (klein)kinderen’

Schenken is vaak beter dan het laten vererven van vermogen.

Elk jaar wordt er meer dan € 4 miljard geschonken volgens het CBS. Vooral de eigen kinderen kunnen regelmatig een geschonken bedrag op de bankrekening bijschrijven. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat vooral personen uit de meest vermogende huishoudens van Nederland schenkingen doen. De 20% huishoudens met het meeste vermogen zijn goed voor 80% van de schenkingen.

Miljonair

Logisch lijkt mij, als er geen vermogen is dan kan er ook niet geschonken worden. Bij de groep huishoudens met veel vermogen zitten ook veel agrarische ondernemers. Ongeveer 20% van ‘onze’ miljonairs in Nederland zijn immers boer of tuinder blijkt uit de cijfers van de Belastingdienst. Al denk ik zelf dat de meeste schenkingen gedaan worden door die ondernemers die de hooivork al in de wilgen hebben gehangen. De oud-ondernemers dus. Bij de meeste bedrijven waar een opvolger is, hebben vaak alle liquide middelen nodig om het bedrijf uit te breiden en bij de tijd te houden.

Schenken op 60-jarige leeftijd is mosterd na de maaltijd

Schenken op latere leeftijd

Een andere, weinig opzienbarende, conclusie uit het onderzoek van het CBS is dat driekwart van de schenkers 65-plus is. En in meer dan de helft van de gevallen is de schenker zelfs een 75-plusser. Ontvangers zijn meestal ouder dan 40 jaar. Dit past allemaal in het standaard plaatje. Geschonken wordt er pas op latere leeftijd en dan zijn de kinderen ook al ‘op leeftijd’. Of dit ideaal is, waag ik te betwijfelen. Kinderen hebben in veel gevallen het meeste baat bij een schenking als ze nog wat jonger zijn. Als ze net een huis gekocht hebben, kinderen hebben gekregen, et cetera. Dan zijn de kosten vaak het hoogst. Een schenking op 60-jarige leeftijd is leuk maar vaak ook mosterd na de maaltijd. Hopelijk hebben ze zelf dan al de schaapjes een beetje op het droge.

Voldoening

Van het extra geld kun je natuurlijk leuke dingen doen, bijvoorbeeld reizen, een mooie auto kopen, ik zeg maar wat. Maar in veel gevallen hebben de kleinkinderen waarschijnlijk meer behoefte aan wat extra financiële armslag.

Schenken is vaak beter dan het laten vererven van vermogen. Het geven met de warme in plaats van met de koude hand geeft vaak meer voldoening. Je kunt zien wat er mee gedaan wordt. Maar – als het kan – schenk ook eens wat eerder en wacht niet totdat je hoogbejaard bent. Daar kunnen zowel de ouders als de (klein)kinderen veel plezier aan beleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.