‘Voorzichtige start Nederlands glasproduct’

Aubergines en komkommers van Nederlandse bodem komen er aan. Tomaten zijn nooit weggeweest.

Het is pas half februari en we kijken weer reikhalzend uit naar het Nederlands product. Het is nog erg vroeg in het seizoen, maar de eerste Nederlandse komkommers en vooral aubergines zijn weer beschikbaar. De eerste aubergines van eigen bodem zijn van prima kwaliteit. Toch komen we het Spaanse product nog volop tegen en ook hiervan is de kwaliteit goed.

Komkommers nog niet op kleur

De Nederlandse komkommers komen we ook steeds meer tegen in het handelskanaal. Soms valt de kleur nog wat tegen en zodra de zon gaat schijnen is dat voor de glastelers een hele verademing. Bij de retailers zien we de Nederlandse komkommer nog niet in de schap. Men wacht altijd op een kwantitatief behoorlijk aanbod voordat er massaal wordt overgeschakeld naar de Nederlandse komkommer.

Tomaat prima van kwaliteit

Bij de tomaten kunnen we niet echt meer spreken van seizoenen. De Nederlandse tomaat is het hele jaar te koop bij de retailers, maar deze moet in de winterperiode wel concurreren met de import tomaat. Over de kwaliteit van de Nederlandse tomaten kunnen we kort zijn, die is prima.

Paprika’s uitsluitend import

Alle paprika’s die we in de handel tegenkomen zijn bijna uitsluitend import. Veel paprika’s komen uit Spanje, maar ook Marokko en Israël leveren aan de markt. Soms zien we wat oudere partijen en is de kwaliteit wisselend. Beschadigingen, slappe vruchten en steelrot zijn kwaliteitsproblemen die we tegenkomen.

AH heeft nu al vroege Nederlandse komkommers in Buitenbeentjes verpakking liggen onder de dry mist installatie. - Foto: Ton van der Scheer
AH heeft nu al vroege Nederlandse komkommers in Buitenbeentjes verpakking liggen onder de dry mist installatie. - Foto: Ton van der Scheer

Spaanse ijsbergsla

Tot slot de ijsbergsla, deze komt voor praktisch 100% import uit Spanje. De laatste weken liet de compactheid in de bolvorming wat te wensen over. Dit zal ongetwijfeld alles te maken hebben met de plaatselijke weersomstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.