commentaar

‘Prijzenslag AGF belooft weinig goeds’

Doordat PLUS een knuppel in het hoenderhok gooide, is een ware prijzenslag gaande bij AGF-producten.

Supermarktketen PLUS gooide vorige week de knuppel in het hoenderhok. Prijzen van een aantal belangrijke producten uit het AGF-schap werden verlaagd tot onder het prijsniveau van de concurrenten. De andere supermarkten konden dit niet onbeantwoord laten en hebben hun prijzen hierop aangepast. Ziehier de start van een prijzenslag in verse groenten en fruit.

Prijsverlagingen tot nu toe altijd nadelig voor boer

Voor de producenten van aardappelen, groente en fruit is dit slecht nieuws. PLUS heeft weliswaar gezegd dat de prijsverlagingen uit de eigen marge worden betaald, maar hoe lang houden ze dat vol? Uiteindelijk komt het er toch op neer dat de duimschroeven worden aangedraaid bij de leveranciers. Dat is in voorgaande gevallen ook zo geweest, en dat zal nu ook wel weer gebeuren.

Volgens PLUS is de ‘blijvende prijsverlaging’ doorgevoerd om klanten te helpen een gezondere keuze te maken. Een nobel streven van de super, maar er moet natuurlijk wel wat verdiend worden aan de verkoop van deze producten. En daar wringt de schoen.

Prijzenoorlog ongunstig voor PlanetProof-productie

Zeker omdat de supermarkten dit jaar werk willen gaan maken van milieuvriendelijker geteelde groenten onder het label van PlanetProof. Telers die onder dit label hun groente en fruit aan de supermarkten leveren, willen voor hun extra inspanningen ook extra betaald krijgen. En dat wordt een moeilijk verhaal als de supermarkten in een hevige strijd zijn verwikkeld om de gunst van de consument. De huidige ontwikkelingen beloven dan ook weinig goeds voor de teler.

Of registreer je om te kunnen reageren.