weblog

‘Minder middelen ook omwille van úw kleinkinderen’

Wageningen wil weten of minder middelen gebruiken ook een wens is van telers zelf. Of dat ze alleen meedoen omdat het moet.

Marktonderzoeker Geelen Consultancy voert sinds 20 februari voor Wageningen UR een onderzoek uit naar de motivatie van boeren en tuinders om binnen 2 jaar hun gebruik van de meest milieubelastende gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

Boeren en tuinders wordt gevraagd naar hun kijk op minder middelen. Hoe zwaar tillen ze aan de risico’s voor hun teelt en de hoogte van de productie? Is het eigenlijk alleen omdat het moet van politiek en maatschappij en van de ook daardoor onder druk gezette afnemers? Of voelen telers zich ook positief gemotiveerd? Doen ze het voor de planeet en een schonere toekomst voor hun kinderen en kleinkinderen?

Columnisten beginnen er zelf over

De vraag stellen is hem al bijna beantwoorden. Vanaf volgende week kunt u in de nieuwe editie lezen hoe 2 van onze 3 telerscolumns over dit onderwerp gaan. Toevallig, zonder dat de redactie bij zachtfruitteler Anton van Garderen of komkommerteler Willem Doorn op dit onderwerp heeft aangestuurd, zetten de 2 tuinders hun vraagtekens bij het moeten voldoen aan eisen van supermarkten en maatschappelijke organisaties.

‘Waar doe ik het eigenlijk voor?’

Het kenmerkt de houding van ‘waar doe ik het eigenlijk voor?’ Dat het in zijn algemeenheid goed zou zijn voor het milieu om het gebruik van middelen te verminderen, blijft in het debat hangen in mitsen en maren. Want als Nederlandse telers schoner gaan produceren, maar er meer product uit het buitenland wordt gehaald – waar nog wel van alles mag – waar zit dan de winst? En de veelgeroemde biologische telers, die gebruiken ook nog allerlei middeltjes. Per kilo product gerekend is het nog maar helemaal de vraag wat schoner is, zo werpen gangbare boeren en tuinders vaak tegen.

Het illusoire ‘laatste woord’

Ook die zaken worden overigens allemaal onderzocht, onder meer door dezelfde WUR. Zonder dat we de illusie moeten koesteren dat ooit het laatste woord gezegd zal zijn over wat nu goed en wat nog beter is voor milieu, mens en consument. Ik wens alle telers die de vragenlijst van Geelen en WUR gaan invullen veel geduld en wijsheid toe. U levert toch weer een nieuwe bouwsteen voor het voortschrijdend inzicht van ons allen. Of moet ik zeggen; de voortschrijdende spraakverwarring?

Of registreer je om te kunnen reageren.