weblog

‘Huwelijkse voorwaarden en btw, niet altijd een succes’

Trouwen op huwelijkse voorwaarden is voor iedere ondernemer aan te raden. Ook na het gewijzigde huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018.

Enerzijds om het bedrijf te beschermen, mocht het onverhoopt fout gaan tussen de partners. Anderzijds om de schade bij een eventueel faillissement te beperken.

Rondom de trouwdag wordt er vaak veel en goed nagedacht over hoe om te gaan met de gevolgen van het trouwen. Gemeenschap van goederen of niet? Huwelijkse voorwaarden en zo ja, hoe dan? Maar zodra de wittebroodsweken voorbij zijn, wordt het huwelijksvermogensrecht vaak vergeten. Dat dit niet slim is, hoeft geen betoog en de ellende blijkt vaak pas achteraf als het huwelijk strandt of het zakelijk niet goed gaat.

Ook tijdens het huwelijk hebben huwelijkse voorwaarden gevolgen

Omzetbelasting

Maar ja, dit geldt natuurlijk alleen voor die gevallen waar het misloopt, en dat is bij u hopelijk niet het geval. Maar pas op: ook tijdens het huwelijk hebben huwelijkse voorwaarden gevolgen. Zoals voor de btw. Voor het recht op aftrek van voorbelasting moet de investering gedaan worden door de ondernemer. En als dat niet het geval is, dan gaat er een streep doorheen.

Bedrijfswoning

Dat bleek recent weer eens pijnlijk duidelijk uit een uitspraak van 17 januari 2019 van Hof Den Bosch. Een ondernemer, die samen met zijn echtgenote een stuk bouwgrond kocht, mocht maar de helft van de btw over de bouwkosten van de nieuwe bedrijfswoning aftrekken. Dit omdat de man en de vrouw op huwelijkse voorwaarden waren getrouwd. Ze kochten de grond en bouwden de woning samen. Op grond van de huwelijkse voorwaarden werden ze ieder voor de helft eigenaar van de bedrijfswoning.

Huwelijkse voorwaarden

De ondernemer wilde de volledige btw over de bouwkosten aftrekken, maar de inspecteur stond maar aftrek van de helft toe. En dat is volgens de fiscale rechters juist. De man kan als ondernemer slechts de helft van de voordruk omzetbelasting terugvragen. Mevrouw is geen ondernemer en komt daarom niet voor btw-teruggave in aanmerking.

Trouwen en het maken van huwelijkse voorwaarden is een goede zaak. Maar vergeet ze niet. Ook tijdens het huwelijk hebben ze (fiscale) gevolgen, ook voor de btw.

Of registreer je om te kunnen reageren.