commentaar

1 reactie

‘Gewoon gangbaar is ook goed’

Het gangbare product voldoet aan alle wettelijke normen en kwaliteitseisen.

De intentie is echt goed: orde scheppen in de chaos aan keurmerken. Milieu Centraal beoordeelt in 9 productgroepen 95 beeldmerken! Het zijn er 6 meer dan in 2016 toen de voorlichtingsorganisatie voor het eerst de duurzaamheidsclaims op voedingsproducten vergeleek. Tot de 10 topkeurmerken van 2019 horen onder andere Beter Leven, EKO, Demeter, Fairtrade en PlanetProof.

Onafhankelijke controle

Milieu Centraal beoordeelt de merken op gebied van milieu, dierenwelzijn en/of mens en werk. Criteria zijn duurzaamheid, transparantie en betrouwbaarheid. Denk bij dit laatste aan onafhankelijke controle met sanctiebeleid.

Minister Carola Schouten is blij met de lijst. Het maakt het voor de consument makkelijker om bewust te kiezen voor duurzamer geproduceerd voedsel, schrijft zij in een brief aan de Kamer. De topkeurmerken dragen in haar optiek bij aan de erkenning van de waarde van voedsel.

Gangbaar product

Het is zeker waar, maar zij vergeet hier te benoemen dat gewoon gangbaar ook goed is. Het gangbare product voldoet aan alle wettelijke normen en kwaliteitseisen. Ook timmeren ketens met huismerken aan de duurzaamheidsweg; neem TopCrop van Albert Heijn. Hoe passen deze straks in de publiekscampagne? De ‘toppers’ worden zo wel erg machtig gemaakt.

Promotie van de Champions League van keurmerken schuift ook de introductie van eigen merken of lokale initiatieven wat opzij. Jammer, want hier zit vaak wel dat extraatje voor boeren in.

Lees ook: Megagroei areaal PlanetProof

Eén reactie

  • P Verschuren

    Planetproof is in principe de standaard dus gangbaar tegenwoordig. Is er een overzicht beschikbaar van areaal zonder keurmerk?

Of registreer je om te kunnen reageren.