weblog

1 reactie

‘Fraudeurs het UWV al 10 jaar te slim af’

Een slechte handhaver is nooit klaar en lijkt daardoor paradoxaal genoeg extra hard nodig.

Het UWV mocht eerder deze week in Den Haag aan het parlement komen vertellen hoe het zo mis heeft kunnen gaan met Poolse arbeidsmigranten. Zij kregen WW-uitkeringen op gefingeerde Nederlandse adressen, terwijl ze gewoon in Polen zaten. Onze nationale uitkeringsinstantie had het ook wel gezien en had wel gehandhaafd, maar... bezuinigingen!... onderbezetting!

Extra geld vrijgemaakt

Ach en wee. Om overal op voorbereid te zijn en ook heel alert achter alle vormen van fraude door alle werkgevers, werknemers en uitkeringstrekkers aan te gaan, heeft het UWV eenvoudigweg te weinig mensen. Maar kijk eens aan. Er is al extra geld vrijgemaakt voor meer handhavers.

Wat er dan vervolgens al snel weer veel te veel zullen blijken te zijn, als het ten minste goede handhavers zijn. Want is de handhaving eenmaal op orde, dan kijken we met zijn allen wel uit om nog te proberen te frauderen. En dan staan al die UWV’ers tevreden maar werkloos met hun handen op hun rug te kijken hoe goed iedereen zich gedraagt.

De flexibele schil van het UWV

Als er nou ergens een hele dikke flexibele schil van tijdelijke arbeid gerechtvaardigd lijkt, dan wel bij instanties als het UWV. Die dikke schil van door hun eigen succes overtollige handhavers kunnen we dan weer wegbezuinigen, waarop de fraudeurs hun kans weer schoon zien. En er weer nieuwe UWV’ers bij moeten. Met elke keer een hoop politiek gekrakeel.

Lees verder onder de foto

De meeste Polen (en Bulgaren en Roemenen en andere arbeidsmigranten) werken vooral gewoon keihard door. – Foto: Joost Stallen
De meeste Polen (en Bulgaren en Roemenen en andere arbeidsmigranten) werken vooral gewoon keihard door. – Foto: Joost Stallen

Efficiënter met slimme ict

Dat moet toch efficiënter kunnen. De kamerleden lieten zich bijpraten door ict-deskundigen. Want fraude laat zich niet alleen handmatig aanpakken door ambtenaren van vlees en bloed. Slim ingerichte ict-systemen gaan in een al veel eerder stadium piepen. Als er bijvoorbeeld 61 Polen met een WW-uitkering in één en hetzelfde rijtjeshuis in pakweg Vlaardingen wonen. En zo zijn er vast nog veel meer verdachte omstandigheden te bedenken waarbij op de computer rode lampje kunnen gaan flikkeren. Waarop de wakker geschrokken UWV’ers (of NVWA‘ers, Inspectie SZW‘ers, et cetera) dan kunnen uitrukken om harde bewijzen te verzamelen en navenant hoge boetes uit te delen.

Eén reactie

  • P Verschuren

    "Een slechte handhaver is nooit klaar en lijkt daardoor paradoxaal genoeg extra hard nodig." Dat is een interessante statement en doet een beetje denken aan die rattenvanger die er 2 laat lopen zodat ie volgend jaar ook weer werk heeft. Willen handhavers zichzelf belangrijk maken of is het nagenoeg onmogelijk om bij te blijven in de strijd met de slimme crimineel? Hoe je het ook wend of keert, het is een kwalijke zaak. Dit soort gezagsvertegenwoordigers die er een potje van maken doen afbreuk aan de voorwaarde van een gelijk speelveld in de economie maar erger nog stralen een onmacht uit die zijn weerslag heeft op het vertrouwen in en het draagvlak van het gezag van de staat. Als ze dan ook nog een lucratieve vertrekregeling voor zichzelf verzinnen en twijfelachtige deals sluiten met multinationals en halve of hele criminelen dan lijkt er toch sprake van een volkomen gebrek aan morele rekenschap. Hoe wil je op deze basis serieus genomen worden als handhaver en je werk doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.