Energieprijzen dalen verder

Rogier Bekke en Sjors de Bruijn
De dag-gasprijs daalt verder en kwam vorige week zelfs even onder de 18 cent. Ook stroom- en gasprijzen staan onder druk.

De omstandigheden zijn nog steeds ideaal voor een daling van de lange termijnprijzen van gas, maar eveneens voor een daling van de korte termijnprijs. Aan het einde van de afgelopen week kwam de daggas-prijs zelfs even onder de 18 eurocent per kuub.

Warme winter

Voor wat betreft de lange termijnprijs was er gedurende de hele vorige week sprake van een daling. Nu inkopen voor afname in 2020 daalde uiteindelijk met bijna een halve cent. Die zogeheten ideale omstandigheden voor de daling lagen in het feit dat de zowel Europa als Azië te maken heeft met een ‘warme’ winter.

Doordat het al bijna half februari is kan bijna gezegd worden dat de winter voorbij is. Daarbij is op dit moment de aanvoer van gas zeer goed te noemen. Er komt voldoende gas uit Noorwegen en uit Rusland zonder noemenswaardige onderbrekingen. Ook komen er veel LNG-transporten binnen. De terminal in de Maasvlakte krijgt komende week 3 LNG-transportschepen binnen en in het Verenigd Koninkrijk zijn dit er zelfs 7.

Elektriciteit

Afgelopen week was wederom een week van dalende grondstofprijzen voor de opwekking van stroom. In het bijzonder steenkool werd goedkoper, waardoor ook de lange termijnprijs van elektriciteit kon dalen. De steenkoolprijs liep vorige week terug naar minder dan 80 dollar per ton, wat voor het laatst in maart vorig jaar het niveau was.

Emissierechten

De CO2-emissierechten markt daarentegen bleef wel licht stijgen en hierdoor was een grotere daling van de lange termijnprijs niet aan de orde. De emissiehandel blijft hinder ondervinden van de onzekerheid over een brexit met- of zonder afspraken. Op het moment worden veel Britse handelsrekeningen geopend in Nederland. Hiermee kunnen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk zorgen dat ze na de brexit kunnen blijven handelen in CO2-emissierechten. Daarnaast stijgt de CO2-markt iets door de vraag hoeveel CO2-rechten uit het stelsel worden gehaald wanneer Duitsland, zoals ze hebben aangegeven, kolencentrales gaat sluiten. Als dit meer is dan verwacht biedt dit de mogelijkheid voor een oplopende prijs.

De korte termijnprijs lag vorige week grotendeels onder de 50 euro per megawatt. Reden was de aanwezigheid van veel wind en lage vraag.

Olie

De Verenigde Staten (VS) hebben gedreigd de tarieven voor goederen uit China op 1 maart te verhogen als de handelsbesprekingen niet tot een overeenkomst leiden. Dit gegeven zal wellicht een groot effect kunnen hebben op de economische groei van beide landen waardoor de vraag naar olie kan afnemen.

Na de vrije val eind 2018 zijn de olieprijzen inmiddels weer met ongeveer 16% gestegen, gestimuleerd door de door OPEC geleide leveringsbezuinigingen en Amerikaanse sancties tegen Venezuela. De recente signalen van een verzwakking van de wereldeconomie hebben echter de bezorgdheid over een vertraging van de vraag naar energie opnieuw doen toenemen, vooral als het lopende handelsgeschil tussen China en de VS, de twee grootste economieën ter wereld, blijft voortduren.

EU verlaagt groeiprognose

De olie-futures daalden afgelopen week met bijna 5% voor de week, omdat de zorgen over een wereldwijde economische vertraging het sentiment domineerde nadat de Europese Commissie de groeiprognose voor 2019 van de eurozone sterk had verlaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.