Doorgaan naar artikel

‘Wereldtitel land- en tuinbouw verdienen en verlengen’

Als kennis werkelijk gelijkstond aan macht, zou Donald Trump dan president van de Verenigde Staten zijn geworden? Dat ligt er aan wat je precies onder kennis verstaat.

De machtigste man van de wereld beschikt misschien niet over een overdaad aan intellectuele kennis. Maar hij etaleert alvast een enorme kennis van Twittermarketing. En een neusje voor zaken en geld verdienen kan hem ook moeilijk ontzegd worden.

Zo hebben de Nederlandse tuinders een macht aan kennis over het zo efficiënt mogelijk telen van groenten en fruit. Niet per se omdat ze daarover nou zoveel diepwetenschappelijke kennis tot zich hebben genomen, maar door te doen. En door vervolgens te verbeteren aan de hand van het doen van collega’s. Dus ook door om zich heen te kijken en goed te luisteren.

Van elkaar leren

In de laatste editie van Groenten & Fruit 2019 lezen we hoe tuinders uit verschillende landen met goed kijken en luisteren van elkaar leren. Met niet alleen maar eenrichtingverkeer van gidsland Nederland naar ‘dommere’ buitenlanden. Hoe slim kunnen we onszelf vinden? Nederland mag zichzelf dan wel graag uitroepen tot wereldkampioen land- en tuinbouw, ondertussen staan de gemiddelde Nederlandse boer en tuinder er niet per se heel florissant voor.

Morele positie boer en tuinder

Dat blijkt nog niet eens zozeer uit de deze week weer bekendgemaakte inkomenscijfers. Die zijn, zeker voor de tuinders, over het geheel genomen niet onaardig. Een gebrek aan rooskleurigheid blijkt eerder uit de morele positie waarin de boer en de tuinder zijn terechtgekomen. En dat drie kwart eeuw nadat Sicco Mansholt als minister van landbouw en later als Europees landbouwcommissaris de rationalisatie en schaalvergroting van de sector predikte en de boeren en tuinders in dat verhaal meegingen.

Kennis van nu

Met de kennis van nu zouden we dat toen vast een beetje anders hebben gedaan. Maar met diezelfde kennis van nu moeten we nu het verhaal voor de rest van de 21ste eeuw schrijven, in een tijd van energietransitie, klimaataanpassing en een in stikstof versmorende biodiversiteit.

Tijd om onze wereldtitel te verdienen en te verlengen, met kennis die bijdraagt aan een gezondere wereld voor al het erop rond krioelende leven.

Prettige kerstdagen en een mooi nieuw jaar toegewenst!

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin