Doorgaan naar artikel

‘Vreemde vingers in de pap’

Investeerders zien de tuinbouw als sector waar hun kapitaal kan renderen. Maar geld komt nooit zomaar op je af.

Eerder al bleken bedrijven in de tuinbouwtechniek interessant voor investeringsfondsen en participatiemaatschappijen. Nu neemt zo’n fonds een aandeel in een teeltbedrijf. De tuinbouw staat op het verlanglijstje.

Geld op zoek naar rendement

Durfkapitaal heet het ook wel. Private Equity is de dure term. En wat langer geleden werd de term hedge fund nog gebezigd. Het is al met al geld dat op zoek is naar rendement, niet meer en niet minder. Op de bank is het rendement al een tijdje nul, of minder als je inflatie meetelt. Op de beurs is en blijft het oppassen. Dan maar naar bedrijven in kansrijke sectoren.

De tuinbouw werd nooit als een rendementskanon beschouwd. Een kwart eeuw geleden was de stelregel: alles met een winstmarge onder de 10% telt niet mee. De gehele agrarische sector stond daarmee automatisch buitenspel, want welk bedrijf haalde dat over een aantal jaren achter elkaar?

Vreemd geld op je rekening

Desalniettemin ontwikkelde de Nederlandse land- en tuinbouw zich de afgelopen 75 jaar tot wereldspeler nummer 1. Dat er op het gebied van instappende externe investeerders nu wel groeiende interesse en beweging is, komt dan ook niet omdat de sector daar zelf zo om stond te springen. Het is doorgaans niet de ondernemer die de investeerder belt, maar andersom. De investeerders staan soms zelfs in de rij. En als er met steeds dikkere pakken bankbiljetten wordt gezwaaid, blijf dan maar eens ‘nee’ zeggen.

Want extra kapitaal om nieuwe dingen mee te doen, nieuwe markten mee te veroveren, te gaan produceren in nieuwe landen, te groeien, uit te breiden… verleidelijk! Je verkoopt met een aandeel in je bedrijf als het ware een stukje winst, in de hoop dat met meer nieuwe omzet er ook nog meer winst op je afkomt.

Vreemde coach op de bank

Maar ben je ook niet ineens de controle over je koers kwijt? Want wie een belang in jouw bedrijf neemt, neemt die genoegen met een plekje op de tribune? Of komt die niet minstens aan de zijlijn staan om aanwijzingen te geven? En als er niet snel genoeg gescoord wordt, dreigt daar dan de wissel?

De keerzijde is goudkleurig, verrassend misschien voor de tuinbouwprofessional zelf. Onze vorige poll ging over het gevoel dat de tuinder heeft bij het komend decennium. Dat gevoel was bij 44% pessimistisch, bij 39% optimistisch, 17% was neutraal. De vooruitzichten voor de gehele sector zijn echter, in de ogen van de mannen en vrouwen met gevoel voor waar het geld straks verdiend gaat worden, klaarblijkelijk veel gunstiger dan dat.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin