weblog

‘Scheerspiegel management’

Die spiegel is nodig om jezelf scherp te houden.

Veel dingen voer je uit op de automatische piloot. Gelukkig maar, want als je over alles na zou moeten denken, dan kom je geen stap verder. Zo kun je in gedachten naar huis rijden, eigenlijk niks gezien hebben en toch veilig aankomen, ondanks alle prikkels onderweg. Of het aantal reclames wat je op een dag meekrijgt. Er zijn schattingen dat dit per dag kan oplopen tot 3.000. Gelukkig krijg je dat niet allemaal bewust mee.

Baard van de koning

Met scheren werkt dat toch een beetje anders ben ik achtergekomen. Steeds minder mannen doen dat tegenwoordig. Een baard is helemaal in, zelfs de koning doet er aan mee. En dan ga je lekker naar de barbier, de snelst groeiende beroepsgroep in Nederland. Maar dat zelf scheren is een ander verhaal. Hoorde dat pas iemand op de radio vertellen, maar geloofde het eigenlijk niet. Tot ik mij daarna bewuster ging scheren. Dan kom je er achter dat dit niet goed werkt zonder spiegel. Dan sla je stukken over, snij je jezelf. Dat wordt hem dus niet. Die spiegel is nodig om jezelf scherp te houden, je werk goed uit te kunnen voeren en met een bevredigend resultaat.

Wat wil dit nu zeggen?

Meerdere ballen in de lucht houden

Hoe doe jij je werk? Op de automatische piloot? Neem jij weleens afstand van je werk? Kan je er los van komen? Gewoon doordouwen op zijn goed Westlands en niet zeuren, is het devies. Aan hard werken is nog nooit iemand doodgegaan. Dat is ook een valkuil. Niet stil staan bij de dingen die je aan het doen bent en hoe je ze doet, brengt grote gevaren met zich mee. Zie je nog wel wat er in je omgeving gebeurt of loop je constant achter de feiten aan. Hoeveel ballen kun je tegelijk in de lucht houden? Ik zie wel verandering op dit vlak in de tuinbouw komen. Hoger geschoold management brengt nieuwe inzichten mee. In de artikelen die je de laatste tijd leest in de vakbladen komen zinnen voor als:

  • Van waarde zijn voor de onderneming.
  • Kritisch blik, met als doel bedrijfsprocessen te optimaliseren.
  • Ontwikkelen van een heldere toekomstvisie.
  • Risicospreiding creëren.
  • Internationale focus.
  • Kansen van samenwerking benutten.
  • Verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie leggen.

Hulp vragen

Allemaal zaken die niet op de automatische piloot gerealiseerd kunnen worden. Dit vraagt jezelf de spiegel voor te houden. Een scherpe blik te hebben, van binnen naar buiten kunnen kijken en weer terug. Soms ook gewoon hulp vragen. Dan kom je in de stoel te zitten van de barbier en word je even lekker vertroeteld. Net een warm bad en je kunt een uurtje tegen iemand aanpraten en komt er als een beter mens weer vandaan. Toch maar die baard laten staan?

Of registreer je om te kunnen reageren.