‘Boeren uitkopen is onzin, gebruik boerenverstand’

Wereldbevolking groeit en er is nog steeds sprake van voedselschaarste in delen van de wereld.

Tegenwoordig besteed ik de helft van mijn tijd in Russisch sprekende landen en de andere helft in Nederland. Het valt me op dat het steeds moeilijker wordt deze 2 culturen met elkaar te vergelijken. In landen als Turkmenistan en Kazachstan, maar ook in Rusland probeert men de agrarische sector zoveel mogelijk te stimuleren. In Turkmenistan rijden de modernste landbouwwerktuigen rond. Meestal afkomstig uit de Verenigde Staten, de grootste exporteur van agrarische producten ter wereld. De machines worden door de overheid gefinancierd. Alleen de rente ad 1% moet worden afgedragen.

Nederlandse politiek

In ons eigen kleine landje hebben we het voor elkaar gekregen de tweede exporteur van agrarische producten te zijn geworden op wereldschaal. Ondanks de positieve bijdrage op de betalingsbalans is onze politiek hier niet eenstemmig trots op. Het belast het milieu te veel. We moeten inkrimpen en minder exporteren.

Boerenprotest

Nadat onze boeren in protest kwamen stond het merendeel van de bevolking achter hen. Maar geleidelijk aan proberen de linkse media deze loyaliteit af te breken. Boeren zouden te agressief zijn, te veel ruimte krijgen om te demonstreren en in feite echte vervuilers zijn. Zelfs het van oudsher agrarisch gefundeerde CDA moet er over nadenken wat hun standpunt zal zijn.

Milieu is een serieuze zaak maar strekt zich uit over de gehele aardbol

Wereldbevolking groeit

Wat de linkse politici zijn vergeten is dat de wereldbevolking nog steeds groeit. En er is nog steeds voedselschaarste in delen van de wereld. Blijkbaar is hun sociale gevoel selectief. Het milieu is een serieuze zaak maar strekt zich uit over de gehele aardbol. Kennelijk kunnen alleen boeren (lees: agrariërs) op een dergelijke schaal denken. Alle tegenstanders van het boerenprotest hebben een beperkt denkvermogen en denken dat we op een eilandje in de wereld leven. Het doet me denken aan de gedachte van een kind: Een prachtige gedachte dat alles klein is, maar helaas leven we in de grotemensenwereld.

Sanering bedrijven

Boeren uitkopen is grote onzin. Het wordt met belastinggeld gedaan dat we veel beter kunnen gebruiken. We moeten doorontwikkelen met nieuwe producten en nieuwe productiemethoden, wel met een goed beleid maar zeker niet inkrimpen. Zorgen dat de rest van de wereld op eenzelfde efficiënte manier gaat werken als wij al doen en steeds verbeteren. Je zou het boerenverstand kunnen noemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.