weblog

‘Nederland gaat plat voor de boeren’

Overweldigende media-aandacht en nog overweldigender steun voor het boerenprotest. En de tuinders?

Vorige week om deze tijd blogde ik alvast dat tuinders meevoelden met het aangekondigde boerenprotest. Dat was eerlijk gezegd op dat moment ook wel een beetje voorbarig. Het protest leefde onder de telers van groente en fruit op dat moment nog niet erg. En de organisaties stonden nadrukkelijk aan de zijlijn.

De NFO stak zijn steunbetuiging dan nog best positief in. Maar Glastuinbouw Nederland bijvoorbeeld was een stuk zuiniger in zijn aanvankelijke insteek. Een bericht op de website – dat in zijn volle lengte alleen voor leden te lezen was en inmiddels verwijderd is – stak nog vooral in op de stikstofdiscussie en de voor de glastuinbouw toch wat anders gerichte inzet dan die van de actievoerende boeren.

90% is positief

Ondertussen hebben we de drukste ochtendspits ooit, met duizend kilometer file achter de rug en toch blijkt in opiniepeilingen de steun van heel Nederland aan de boeren overweldigend. Hart van Nederland: 90% is het eens met de boeren. Standpunt NL: 91% zit met de duim omhoog. En Glastuinbouw Nederland vanmorgen ook, aldus een persbericht: “De actie van de boeren vandaag in Den Haag verdient de collegiale steun van de glastuinbouw. Dat zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland op het moment dat boeren uit alle delen van het land op weg zijn naar het Haagse Malieveld.”

Voormannen op het Malieveld

Glastuindersvoorzitter Van der Tak zelf is nu ook op het Malieveld, net als LTO-voorzitter Marc Calon, die vanmorgen op Radio 1 meer dan glansrijk overeind bleef tegenover geducht ondervrager Sven Kockelman. En NFO-voorzitter Gerard van den Anker loopt er ook al rond. “Natuurlijk, de telers en de boeren zijn bondgenoten en onze problematiek is soortgelijk”, aldus de fruitteler uit Hedel. “Het is hartverwarmend om onderweg al zoveel steunbetuigingen te zijn tegen gekomen. En nu hier met zoveel gelijkgestemden. Ook fruittelers trouwens. Ik zag al trekkers met fruittelers en ook hier op het Malieveld zie ik ze.”

Gescheiden werelden

De sfeer in Den Haag is gemoedelijk, berichten alle media, van links tot rechts, social en traditioneel, algemeen en vakgericht. Hier en daar twittert men ook wel over protest door ‘boeren en tuinders’.

Als het gaat om een van onderaf georganiseerd evenement, dan blijken het toch grotendeels gescheiden werelden te zijn, die van boeren en van tuinders

Zo lang het inderdaad niet alsnog grimmig wordt – wat later in de middag van een boerenprotestdag soms wel gebeurt, hopelijk vandaag niet – straalt dat dan ook een beetje positief af op de tuinbouw. Maar laten we eerlijk zijn, als het gaat om een van onderaf georganiseerd evenement, dan blijken het toch grotendeels gescheiden werelden te zijn, die van boeren en van tuinders.

Of registreer je om te kunnen reageren.