weblog

laatste update:8 okt 2019

‘Emotie en ratio langs elkaar heen in boerendebat’

Het Boerenprotest scoorde in de media en bij het publiek. Maar of het de sector als geheel veel oplevert...

Als boeren protesteren gaan de gedachten onwillekeurig naar Frankrijk. Als dáár de boeren protesteren, dan gaat er altijd wel wat in de fik en hebben de stratenmakers de dagen daarna een hoop werk. De Nederlandse boeren hielden het allemaal een stuk vriendelijker. Wie maalde er om de drukste ochtendspits ooit. Vanuit de auto twitterden de Nederlanders hun steunbetuigingen aan de boeren. Tróts zijn we op ze.

Duim omhoog is gratis

Nog in Franse sferen kwam ook het woordje gratuit bij me op. Een duim omhoog is gratis. Een like op Facebook kost niks. Maar levert ook niks op. Het varkenslapje met twee Beter Leven sterren en een daardoor net wat pittiger prijskaartje gaat niet ineens harder lopen in de winkel, evenmin als Hollandse appels alleen omdat ze Hollands zijn. Maar vooruit, meer waardering, een van de vijf hoofddoelen van de actie is ook wat waard, dat vinden niet alleen de boeren, maar ook heel veel tuinders.

Tekst gaat onder foto verder

Het Boerenprotest scoorde in de media en bij het publiek. - Foto: Roel Dijkstra
Het Boerenprotest scoorde in de media en bij het publiek. - Foto: Roel Dijkstra

Moeilijk te verenigen doelen

Een tweede van de vijf hoofddoelen van de actie was dat er nu eindelijk eens eerlijk en op basis van feiten zou kunnen worden gesproken. Ook daar staan tuinders op één lijn met de boeren. Het lastige in de discussie is echter dat deze twee hoofddoelen zelf moeilijk op één lijn te krijgen zijn. De vraag om waardering is immers niets meer of minder dan een emotionele smeekbede van een zich miskend voelende beroepsgroep. De vraag om alleen harde feiten daarentegen vraagt om een rationele benadering. Zet dat aan één debattafel en je weet zeker dat er langs elkaar heen gepraat zal worden.

Abstract stikstofdebat is niet te winnen

De abstracte stikstofdiscussie is ook niet het ideale thema om eens een interessante boom over op te zetten. Na 20 jaar weet de goegemeente net wat CO2 ongeveer is en doet (hoewel?). Maar het zal mij benieuwen wat een onverwachte overhoring van 100 Nederlanders over stikstof zal opleveren. Ik voorzie een diepe onvoldoende. De cijfers van het RIVM – die zeggen dat de landbouw goed is voor 46% van de stikstofemissie, tegenover het wegverkeer met 6% en een eindje verderop in de top 10 de industrie en het vliegverkeer met allebei maar 1% – die zijn sinds de actie van maandag niet echt omver geblazen door sterkere feiten van de boeren.

Veel heen-en-weer ge-ja-maar

Het leverde een hoop ge-ja-maar op in de praatprogramma’s waar boeren tegenover politici zaten. Zonder dat oplossingen er dichterbij van kwamen. Toen kwam er nog – over gratuit gesproken – de losse flodder dat Rabobank eigenlijk zou moeten meebetalen. En het resultaat is dat uit een door 6.000 boeren teruggestuurde opiniepeiling van de NOS blijkt dat 40% inmiddels bereid is de handdoek in de ring te gooien.

Overigens gaat het de Franse boeren ondanks hun jarenlang ouderwets keihard actievoeren nou ook niet bepaald voor de wind anno 2019. Al weet ik bijna zeker dat ook de Fransen dol zijn op hun eigen boeren.

Vul de Poll 'Het Boerenprotest zal niks opleveren' in

Of registreer je om te kunnen reageren.