weblog

1 reactie

‘Weerman spaart gevoelens tuinders niet’

Het weer zal vaker in het rood gaan. Maar de echte ondernemer komt dán pas in zijn element.

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw in Lisse op woensdag 9 januari ging het opmerkelijk veel over rampspoed. Aspergeteler Peter Vissers mocht komen vertellen over het slechtste aspergejaar dat hij – teler sinds begin jaren 80 – ooit had meegemaakt. En weerman Peter Kuipers Munneke toonde aan hoe een kleine verschuiving van de gemiddelde temperatuur wel degelijk een heel groot effect heeft op het vaker optreden van extreem weer.

Weerman Pieter Kuipers Munneke tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw in Lisse op woensdag 9 januari. - Foto: Gerard Vlekke
Weerman Pieter Kuipers Munneke tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw in Lisse op woensdag 9 januari. - Foto: Gerard Vlekke

Met extra aandacht voor het extreme weer op 23 juni 2016, de dag dat hagel de kassen van Wim Peters vernietigde. Kuipers Munneke legde nog eens uit hoe die hagelstenen zo groot konden worden in wat naar wij nu allemaal weten een supercell wordt genoemd.

Vernietiging bedrijf als droomscenario

En Wim Peters mocht, als een van de genomineerden voor de Tuinbouwondernemersprijs uitleggen hoe hij – gelukkig goed verzekerd – zijn bedrijf opnieuw kon opbouwen. Van de grond af. Als je alles overnieuw zou kunnen doen, wat zou je dan anders doen? Dat klinkt ineens als een droomscenario. Het ontbrak er alleen nog aan dat Peters die prijs ook daadwerkelijk won.

Hagelschade aan kassen. Het weer wordt steeds extremer, aldus klimatologen.  - Foto: Bert Jansen
Hagelschade aan kassen. Het weer wordt steeds extremer, aldus klimatologen. - Foto: Bert Jansen

Thermometer liegt niet

Als het klopt wat de weermannen en klimatologen zeggen, dan lopen tuinders werkelijk een steeds groter risico op grote, financieel mogelijk fatale schade. En zoals Kuipers Munneke terecht stelt: een thermometer liegt niet. Hoe het ook komt en hoe politiek links of rechts er ook op reageert, het aantal zomerse dagen van boven de 30 graden zal vervijfvoudigen van gemiddeld 4 naar 20. En dergelijke verontrustende cijfers zijn er ook voor vaker heel veel regen en vaker heel harde wind.

Straks hier het weer van Bordeaux

Beter (en duurder?) verzekeren dan maar? De aanwezigen die gisteren in Lisse live via Buzzmaster werden gepeild, waren nog in dubio. Investeren in betere en slimmere preventieve maatregelen kan ook een optie zijn. Of, zoals Kuipers Munneke besloot, nu alvast gaan kijken wat ze in Frankrijk tussen Nantes en Bordeaux doen. Want ongeveer dát klimaat zou wel eens over enkele tientallen jaren óns klimaat kunnen zijn. Dat relativeert dan weer iets. Met die aantekening erbij dat je in Frankrijk al gauw op een paar honderd meter hoogte zit, wat met smeltende poolkappen net iets veiliger is dan hier op een paar meter boven of onder NAP.

Eén reactie

  • P Verschuren

    In de Urgenda zaak heeft de rechter gezegd dat de staat verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Het is een buitengewoon vreemde constructie als toenemende schade door weersextremen door klimaatverandering die een publieke verantwoordelijke heeft privaat moet worden verzekerd. Ik vermoed dat dit een onhoudbare constructie is. Ik vraag me tevens af waarom ik verzekeringspremie op zou moeten hoesten voor schade die (plat gezegd) ontstaat doordat mijn buurman zo graag op vliegvakantie gaat. Die brede weersverzekering slaat nergens op. Het afwentelen van een maatschappelijk probleem op een deelsector.

Of registreer je om te kunnen reageren.