Doorgaan naar artikel

‘Waardering voor boer en tuinder moet terug’

In november van afgelopen jaar maakte de NOS een zorgelijke reportage over de toename van zelfmoord onder Nederlandse boeren. Schokkend dat boeren en tuinders gebukt gaan onder zoveel stress. Naast regelgeving is een grote stressfactor naar mijn mening de waardering voor de boer die in de media onder druk staat.

Boeren krijgen te vaak de rol van zwarte piet toegespeeld en komen meer dan nodig negatief in het nieuws. Zo ontstaat langzaam een beeld dat boeren rustig toekijken en geen vinger uitsteken om het milieu te beschermen of om klimaatverandering en biodiversiteitsverlies aan te pakken.

Laten zien wat boeren en tuinders bereiken

Een bijzonder frustrerende ontwikkeling, die ik graag een halt wil toeroepen. Niet door boeren van het verdomhoekje in een slachtofferrol te stoppen, maar door te laten zien wat de Nederlandse boer en tuinder allemaal bereikt. Zoals Yvon Jaspers ook zegt: het is tijd dat we de reputatie van de boer gaan matchen met de werkelijkheid en dat vervolgens laten zien aan de buitenwereld’.

Cijfers opgesomd

Tijdens een debat in het Europees Parlement was ik er zo klaar mee, dat ik een aantal cijfers heb opgesomd om te laten zien wat er allemaal is bereikt in de Nederlandse land- en tuinbouwsector de afgelopen decennia. De carbon footprint (CO2-voetafdruk) van melk daalde sinds 1990 met 32%, varkensvlees met 35%, pluimveevlees met 46%, eieren 38%, kalfsvlees 50%, suiker 41% en de glas- en tuinbouw gebruikt 59% minder energie. Daarnaast is er in de afgelopen 3 jaar 15.000 hectare landbouwgrond verdwenen terwijl er 11.000 hectare natuurgebied bijgekomen is. De waterkwaliteit is verbeterd en vele honderden gewasbeschermingsmiddelen mogen niet meer gebruikt worden.

Zelf de succesverhalen vertellen

Het probleem is dat de meeste mensen dit niet zien. We kennen allemaal de verhalen van kinderen die denken dat aardappels in de fabriek gemaakt worden en niet weten dat melk iets met een koe te maken heeft. Als de media de succesverhalen van de boer niet wil vertellen, dan moeten we dat dus zelf doen.

Oproep

Ja, ik hoor het jullie al zeggen: allemaal leuk en aardig Jan, maar je preekt voor eigen parochie. Daarom een oproep. Ik ben op zoek naar de positieve verhalen van de Nederlandse landbouw. Verhalen die laten zien dat de landbouw zoveel verschillende kanten heeft. Ambitieus, innovatief, traditioneel, modern, techologisch, ecologisch, nuchter, bevlogen: noem maar op, wij gaan er mee aan de slag! Leuk Jan, de Europese verkiezingen komen er zeker aan? Nou, en wat dan nog? Dat is juist een mooie gelegenheid om de Nederlandse boer de kans geven om zichzelf in een ander daglicht te presenteren. Deze hardwerkende Nederlanders verdienen een podium. Dus heb je een verhaal te vertellen? Laat het me weten! Ik kom graag langs om naar je verhaal te luisteren en te laten zien aan de rest van Nederland. Het is tijd dat we weer trots worden op de boer! Een verhaal te vertellen? Stuur me een e-mail: jan.huitema@ep.europa.eu

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Huitema

Europarlementariër

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin