weblog

‘WUR kan cursisten belicht telen niet kwijt’

Glastuinders en vertical farmers verdringen elkaar om meer kennis te vergaren over belicht telen.

Ooit kon je aan de lichtkegels boven kassen zien waar bloemen werden geteeld. Nu ben je als groenteteler langzaam ouderwets aan het worden zonder lampen. De belichte teelt is hot en niet alleen in Nederland.

De cursus die Wageningen University & Research in februari geeft, was snel vol en de extra cursus zit ook al vol. En niet dat die cursus gratis is! De deelnemers betalen grif € 840 voor een driedaags programma. “We geven de cursus nu voor het derde jaar”, zegt Leo Marcelis. “En we kunnen wel constateren dat licht in de tuinbouw ontzettend leeft.”

Wie teelt er nog zonder lampen? - Foto: Ton van der Scheer
Wie teelt er nog zonder lampen? - Foto: Ton van der Scheer

Aanmeldingen uit heel de wereld

Een kleine helft van de 70 cursisten komt uit Nederland. De rest komt uit landen over de hele wereld. “Zowel uit de hoek van de vertical farming als van de glastuinbouw. En zowel teeltbedrijven als toeleverende bedrijven en adviseurs”, aldus professor Marcelis.

NASA versus de Chinezen

Ook iemand van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA komt naar Nederland. Want ook belichte teelt onder de allermoeilijkste omstandigheden in de ruimte staat volop in de belangstelling. Een bericht dat Chinese onderzoekers katoenzaadjes hebben laten ontkiemen tot een minimaal plantje – dat ook binnen no time weer ter ziele was – werd door media wereldwijd overgenomen. Dat kunnen de Amerikanen niet op zich laten zitten.

Een goed verdienmodel voor Wageningen? Marcelis relativeert: “De agenda’s laten niet toe dat er nog een derde cursus wordt uitgeschreven. Volgend jaar weer een kans.”

Of registreer je om te kunnen reageren.