Doorgaan naar artikel

‘Brexit-schaakspel op vele borden’

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke exportbestemming. Absolute chaos dreigt.

De markt biedt nooit zekerheid. In beginsel bepalen vraag en aanbod de prijs. De ondernemer speelt met product, assortiment en aanvoer in op trends. Natuurlijk heeft hij niet alle factoren in de hand, zoals het weer, een calamiteit of een politiek conflict. Tot in zekere mate geldt die onzekerheid als een ondernemersrisico. Soms biedt een verzekering een vluchtroute. Het is verstandig om ook aan risicospreiding te doen.

Uitzondering op normale ondernemersrisico

Brexit is een uitzondering op dit ‘normale’ ondernemersrisico. 29 maart, de dag waarop het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt, nadert met rasse schreden. De datum is al op 10 november 2017 bepaald, en niemand weet nu, amper 2 maanden voor uittreding, hoe de wereld er op 30 maart uitziet. Het Britse Lagerhuis verwierp onlangs het met Brussel overeengekomen conceptakkoord. Premier Theresa May schaakt nu op diverse borden. Het is onduidelijk wat haar strategie is.

Absolute chaos dreigt

Let wel, het gaat echt ergens om. Het Verenigd Koninkrijk is voor de Nederlandse groente- en fruitsector de tweede exportbestemming. Een ‘no deal’ zou ronduit rampzalig zijn. Absolute chaos dreigt. Het Verenigd Koninkrijk is dan een ‘gewoon’ derde land met talrijke douaneperikelen tot gevolg. Mogelijk gelden straks importtarieven en specifieke kwaliteits- en fytosanitaire regels.

Veel bedrijven gaan uit van het worstcasescenario

Hoe kan een onderneming op een dergelijk politiek steekspel inspelen? Nooit goed, eigenlijk. Veel bedrijven gaan uit van het worstcasescenario: een harde brexit. Grotere bedrijven hebben in Engeland extra opslag of productieruimte geregeld. Maar dit is niet voor alles en iedereen mogelijk.

Extra kosten

De sector maakt nu al extra kosten, maar lijdt serieus verlies als straks volop grensdocumenten moeten worden getekend. En welke dan? Een auto naar Londen kan uren langer onderweg zijn. Hoe dan ook liggen de risico’s van vertraging volop bij de exporteur. En dan praten we nog niet over het koersverlies door het lagere Britse pond.

Oplossingen

LTO Nederland claimt terecht geld uit de pot uit de Voorjaarsnota bestemd voor brexit. GroentenFruit Huis pleit voor praktische oplossingen. Voor dit laatste is tijd nodig. Het zou een tegemoetkoming uit Brussel aan het VK kunnen zijn: extra tijd in ruil voor werkbare regels. Ja, en dan misschien zelfs alsnog een deal. Puur uit Europees belang. De ondernemers nemen daarvoor wat langer onzekerheid voor lief.

Lees ook: ‘Engelsen eerder dood door brexit’

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin