Doorgaan naar artikel

‘Mooi rapport voor praktisch ondernemerskabinet’

De ondernemer die dit kabinet een onvoldoende geeft, heeft wat uit te leggen.

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik moet bekennen dat ik nog steeds moeite heb met het noemen van alle namen van ministers en staatssecretarissen. En dat is – zo lang het in Nederland allemaal organisatorisch nog op rolletjes loopt – niet per se een slecht teken.

Daarom verbaas ik me ook altijd zo over de bepaald onflatteuze cijferlijstjes die ministers van het publiek mee naar huis krijgen, als waren zij leerlingen van een basisschool. Aan wie vragen de opiniepeilers dat eigenlijk? Aan mensen die als toelatingsexamen eerst het hele kabinet kunnen opdreunen? Voornaam én achternaam en van welke partij ze zijn?

Makkelijk mopperen

Oké, het is natuurlijk erg makkelijk en vermoedelijk niet helemaal ongerechtvaardigd om geen vertrouwen te hebben in het buitenlandbeleid van Rutte III, gezien het spraakmakende optreden van eerst Halbe Zijlstra en toen Stef Blok. En Kajsa Ollongren trekt aan het hoofd van Binnenlandse Zaken ook nogal de aandacht en niet steeds even voordelig.

Foto: AMark Rutte en Kasja Ollongren. NP

Foto: AMark Rutte en Kasja Ollongren. NP

Toch nog een btw-vrijstelling

Maar wat vinden onze lezers van de ministers waar ze het meest mee te maken hebben? Hoe functioneren Landbouw, Sociale Zaken en Financiën? En Infrastructuur en Milieu? En Volksgezondheid? Ja, die ook, want die minister – ik ben zijn naam even kwijt – gaat met een Preventieakkoord komen, dat Nederlanders moet aanzetten gezonder te gaan leven om zo per saldo minder zorgkosten te veroorzaken. Zodat op het laatste moment voor het Belastingplan 2019 van kracht wordt er misschien wel tóch nog een totale btw-vrijstelling voor groente en fruit komt.

Goed bedoelde mooipraterij

Terwijl ik het woordje Preventieakkoord opschrijf, hoor ik u al denken: “Het zal wel.” Net als wanneer ik de softere onderdelen van Schoutens Landbouwvisie probeer samen te vatten. Goed bedoelde mooipraterij waar als puntje bij paaltje komt niks van terecht komt. Laten we het praktisch houden.

Maar is dat niet over het algemeen waar Team Rutte voor gaat? Het allemaal vooral praktisch houden? Niet te veel hemelbestormende visies? En als er dan eens een visie tussen zit, zoals die van Schouten, dan wel zo dat het in de eerste plaats de bedrijven zijn die het er samen eens over mogen worden?

Kortom: kan een ondernemer met droge ogen beweren niet tevreden te zijn met Rutte III?

Te veel regeltjes, zegt u?

Alsof dat ooit anders is geweest.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin