commentaar

‘Goede gesprekspartner’

De blik op de toekomst. Bewust van de omgeving. “Hier onderscheidt zich een goede ondernemer”, stelt Peter van der Avoird.

Hij is Agrarisch Ondernemer van 2018 en geeft in dit nummer de aftrap voor de verkiezing van editie 2019. Volgens hem moet een tuinder zijn krachten en zwaktes kennen. En ook belangrijk: hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

Peter van der Avoird, winnaar Agrarisch Ondernemer 2018. - Foto: Koos Groenewold
Peter van der Avoird, winnaar Agrarisch Ondernemer 2018. - Foto: Koos Groenewold

Continuïteit voorop

Van der Avoird’s woorden zullen minister Carola Schouten als muziek in de oren klinken. Zijn woorden passen in de toonzetting van haar toekomstvisie. Voor elke ondernemer staat continuïteit voorop. Hij wil zijn financiën op orde hebben. De moderne tuinder is bevlogen, innovatief en strategisch. Hij is ook integer; werkt maatschappelijk verantwoord. De bewindsvrouw zou de criteria voor de verkiezing tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar eens langs haar meetlat van kringlooplandbouw moeten leggen. Op het eerste oog klinken deze vanzelfsprekend, maar zo simpel is het niet. Om een boterham te verdienen, werkt de tuinder zich een slag in de rondte. Schouten ziet dat. Om haar woorden te gebruiken: “Hij moet halsbrekende toeren uithalen om tegen een minimumprijs te produceren”.

Tuinder heeft houvast nodig

Schouten vindt dat zij in haar visie richting geeft voor de toekomst. Dat kan wel zijn, maar dat punt aan de horizon ligt nog wel behoorlijk ver weg. De doelen, het programma, de route, moeten allemaal nog invulling krijgen. Voor de ondernemer in zijn dagelijkse praktijk biedt alleen de term kringlooplandbouw nu geen houvast.

Sterker: links en rechts wordt al selectief gewinkeld in het palet vergezichten. Een wildgroei dreigt als de invulling te lang duurt. De tuinder heeft dat houvast wel nodig. Houvast aan wat overheid, banken en maatschappij van hem verlangen. De markt biedt al uitdagingen genoeg. Schouten wil met boeren, tuinders, burgers en buitenlui de visie invullen. In dit licht is het wellicht een optie om de Agrarisch Ondernemers van de afgelopen 23 jaar uit te nodigen. Deze ambassadeurs van de sector zouden een perfecte gesprekspartner voor haar zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.