Doorgaan naar artikel

‘Polenhotel-hype: tuinbouw zit met met de brokken’

Van het gedoe vorige week over huisvesting van arbeidsmigranten blijft dit hangen: Westland wil geen Polenhotels.

Een nieuwshype laat zich makkelijk relativeren: mensen herinneren er zich er een week of een maand later toch weinig van. Maar dat is tegelijk het vervelende. Als nu in het achterhoofd van de Nederlander zoiets blijft hangen als ‘Westland wil geen Polenhotels’, kun je dat die Nederlander niet kwalijk nemen. In de berichtgeving was dat immers wel zo ongeveer de teneur en was de kous daarmee voorlopig even af. Dat de hele kwestie rond de van reces teruggeroepen Westlandse gemeenteraad nou juist bleek te gaan over een goede spreiding van maar liefst 6 plukkersflats over de welbekende Glazen Stad, dat sneeuwde onder in de korte samenvattingen in de NOS-journaals op de radio en in de kolommen van de kranten.

Een Polenhotel in Zeewolde dat op de nominatie stond te worden omgebouwd tot asielzoekersopvang. - Foto: ANP

Een Polenhotel in Zeewolde dat op de nominatie stond te worden omgebouwd tot asielzoekersopvang. – Foto: ANP

Parallellen naar Geldermalsen en Steenbergen

Het schrijft natuurlijk ook lekker op: een tuinbouwgemeente nota bene, waar de dorpelingen niet gediend zijn van te veel buitenlanders in hun achtertuin! Ze mogen zeker wel naar de kas komen om zich door slavendrijvende tuinders te laten afbeulen, maar dan ook wel ’s avonds weer wegwezen naar hun overvolle behuizingen in de slechte buurten van de nabijgelegen steden. Parallellen werden alweer getrokken naar Geldermalsen en Steenbergen, waar de dorpelingen een paar jaar geleden luidkeels optrokken tegen geplande asielzoekerscentra. Het is me weer een schande.

‘Toch weer een deukje in het blazoen van het Westland en de tuinder’

Gemeente Westland presenteert 5 september plannen

Daar sta je dan met je goeie gedrag. Toch weer een deukje in het blazoen van het Westland en de tuinder. Maar alles is nog niet verloren. Op 5 september presenteert de gemeente Westland de plannen. Ze weten op het gemeentehuis in Naaldwijk dat de redacties van niet alleen de tuinbouwmedia maar ook van algemene redacties dit op hun agenda hebben gezet. Alle kans om klip-en-klaar te maken dat de Westlanders dol zijn op hun Polen.

Gezocht: vriendelijker woord voor Polenhotel

Een slagroomtaart voor wie een nieuwe, makkelijk in krantenkoppen passende term vindt voor het wat onvriendelijk klinkende woordje Polenhotel. Feitelijk is het woord Polenhotel ook niet juist: het aandeel Polen loopt immers flink terug.

Ik dacht zelf even – u las het al – aan Plukkersflat. Maar dat roept misschien toch weer heel andere associaties op.

De jeugdige hoofdrolspelers bij de première van de film Pluk van de Petteflet. - Foto: ANP

De jeugdige hoofdrolspelers bij de première van de film Pluk van de Petteflet. – Foto: ANP

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin