Doorgaan naar artikel

‘De verticale revolutie’

De aanhoudende droogte brengt veel boeren en tuinders in de problemen. Gaan we dit soort extremen in het kader van de wereldwijde klimaatverandering steeds vaker meemaken?

Het benadrukt de noodzaak van de ontwikkeling van duurzame en robuuste teeltsystemen waar water en nutriënten met hogere efficiëntie ingezet kunnen worden.

‘In compleet gesloten systeem alle klimaatfactoren volledig onder controle’

Een concept dat sterk in de belangstelling staat is de verticale tuin (vertical farm): een relatief nieuwe manier om blad- en spruitgroenten, kruiden en bepaalde vruchten (paprika, tomaat, aardbei) in lagen in compleet gesloten klimaatcellen te telen.

De verticale tuin vergt maar een kleine grondoppervlakte en kan dicht bij de afnemers geplaatst worden, waardoor transporttijden kort zijn, hetgeen de productkwaliteit ten goede komt. Het systeem kan op elke denkbare plaats ter wereld ingezet worden.

Waterverbruik kan met wel 95% omlaag

In een compleet gesloten systeem heb je alle klimaatfactoren volledig onder controle en kan met een minimum input aan meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en water een hoge productie gehaald worden; jaarrond, onafhankelijk van lokale klimatologische condities en mondiale klimaatverandering.

Met name het waterverbruik kan door opvang en hergebruik van het door de plant getranspireerde water drastisch – met wel 95% – teruggebracht worden.

Bijdrage van ontwikkeling led-technologie

Nederland is hard op weg een belangrijke speler te worden in de ontwikkeling en implementatie van deze nieuwe wijze van telen. De ontwikkeling van de led-technologie heeft hier in grote mate aan bijgedragen. Nooit eerder waren er zulke efficiënte en veelzijdige lichtbronnen beschikbaar.
Lees verder onder de foto

Planten groeien onder led-licht in Plantlab. Nederland is hard op weg een belangrijke speler te worden in de ontwikkeling en implementatie van deze nieuwe wijze van telen. - Foto: ANP

Planten groeien onder led-licht in Plantlab. Nederland is hard op weg een belangrijke speler te worden in de ontwikkeling en implementatie van deze nieuwe wijze van telen. – Foto: ANP

Werden leds ooit slechts gebruikt als zwakke signaallampjes in consumentenelektronica, de lange levensduur, schokbestendigheid en het lage energieverbruik hebben al tot talloze nieuwe toepassingen geleid. Veel glastuinders hebben de traditionele hogedruknatriumlampen voor bijbelichting al vervangen door de zuinigere ledmodules. Een volgende stap is het volledig vervangen van zonlicht door leds.

Eindproduct beter afstemmen op wensen afnemers

Naast een hoge en gegarandeerde productie, biedt de verticale tuin ook de mogelijkheid om de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren en beter af te stemmen op de wensen van de afnemers. De processen verantwoordelijk voor de aanmaak van antioxidanten, bepaalde vitamines en kleur- en aromastoffen zijn sterk afhankelijk van de lichtcondities.

Door te experimenteren met intensiteit en kleur worden in Wageningen ‘lichtrecepten’ ontwikkeld om de houdbaarheid van gesneden sla te verlengen en de smaak en bewaarbaarheid van kruiden te verbeteren.

De groeiende wereldbevolking en de toenemende behoefte aan kwalitatief goed en veilig voedsel leggen een zware druk op bestaande teeltsystemen. Dit vraagt revolutionaire oplossingen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ernst Woltering

Hoogleraar product fysiologie Wageningen Universiteit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin