‘Rechter kiest voor weg terug met veredeling’

De Europese rechter heeft de kans op de versnelde veredeling van duurzame en robuuste gewassen laten lopen.

Het Hof van Justitie oordeelde dat nieuwe veredelingstechnieken onder hetzelfde strenge regime vallen als de eerste vormen van genetische modificatie, waarbij soortvreemde eigenschappen in planten werden ingebouwd.

Het is voor de plantenveredelaars een teleurstellende uitspraak, en ook voor de boeren en tuinders die met smart wachten op nieuwe rassen waarvoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn en die weerbaar zijn tegen ziekten en plagen.

‘De rechter maakt met deze uitspraak een U-bocht’

Kosten terugverdienen

Sommige milieuorganisaties staan bij deze uitspraak te juichen. Voor orthodoxe tegenstanders van elke menselijke ingreep in natuurlijke processen is dat logisch.

De rechter maakt met deze uitspraak een U-bocht en een keuze voor kapitaalkrachtige bedrijven. Alleen zij kunnen nieuwe veredelingstechnieken in Europa gebruiken, en dan alleen voor gewassen met heel grote arealen – anders zijn de kosten in de Europese Unie niet terug te verdienen. Dat maakt deze uitspraak extra wrang.

‘Aan minister Schouten de taak de druk in Europa op te voeren’

Politiek kan regelgeving aanpassen

Aan de uitspraak van de Europese rechter valt niet te tornen. Het is zoals de rijdende rechter steeds zegt: dit is de uitspraak, daar moet u het mee doen.

Er is echter nog een weg vooruit: de politiek kan de regelgeving aanpassen. Aan Tweede Kamer en minister Schouten de taak de druk in Europa op te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.