Doorgaan naar artikel

LNG gewilder dan ooit

In 2017 is een recordhoeveelheid LNG verhandeld, zo blijkt uit een International Gas Union (IGU) -rapport.

Na een gestage groei in de afgelopen jaren bereikte de wereldwijde handel in vloeibaar gas, Liquid Natural Gas (LNG), in 2017 293,1 miljoen ton. Dat is een stijging van 12% ten opzichte van 2016, de hoogste jaarlijkse groei sinds 2010. Volgens het rapport van IGU was 88,3 miljoen ton van deze handel niet-langlopend, een stijging van 16 miljoen ton in 2016, en een aanzienlijke 30% van de totale LNG-handel.

Nieuwe LNG

Deze aanzienlijke groei kan grotendeels worden toegeschreven aan de toename van het aanbod van nieuwe LNG, voornamelijk als gevolg van projecten in Australië en de Verenigde Staten die nieuwe capaciteit online brengen.

Qatar blijft ’s werelds grootste exporteur van LNG. In 2017 deed zich, in tegenstelling tot 2016, een toename van de wereldhandel voor zonder belangrijke nieuwkomers op de wereldwijde LNG-markt.

Vanuit de regio Azië-Stille Oceaan steeg het gebruik het hardst. De groei kan worden toegeschreven aan de sterke handhaving van het beleid van het omschakelen van kolen naar gas door China, omdat beleidsmakers ernaar streven de kwaliteit van de stedelijke lucht in het land te verbeteren.

Prijs daggas zit vast

De prijs van daggas is deze week nauwelijks van zijn plaatst gekomen in tegenstelling tot die van de lange termijnprijs. Voor de lange termijnprijs doet de koers van olie de deur naar een daling dicht. Normaal gesproken zou de prijs van gas, doordat de vraag altijd laag is in deze tijd van het jaar, wat moeten dalen, maar dit is niet het geval.

Een prijsdrukkend effect op de gasprijs is op dit moment de voltooiing van de onderhoudswerkzaamheden aan Noorse en Engelse gasinstallaties en de ruime beschikbaarheid van wind voor het opwekken van elektra. Daardoor is de vraag naar gas laag.

Elektriciteit aan de hoge kant

De kortetermijnprijzen zijn op het weekend na aan de hoge kant als gevolg van de warmte. Hierdoor is de vraag naar elektra groter voor het gebruik van koelinstallaties. De ruime opbrengst van zon- en windenergie heeft een drukkend effect, maar is niet voldoende om de vraag op te vangen. Voor de langetermijnprijs is een lichte stijging te zien als gevolg van de nog altijd hoge prijs van kolen en CO2 emissierechten. Door het beleid van China om kolen zoveel als mogelijk te vervangen voor schonere manieren van elektra opwek worden nog steeds productielocaties gesloten, waardoor het aanbod ongeveer doorlopend te laag is.

Kleinere olievoorraden

Uit de wekelijkse olievoorraadtelling namens de EIA (Energy Information Administration) bleek deze week dat de voorraad in Amerika behoorlijk afgenomen was. De afname van bijna 10 miljoen vaten ruwe olie van 159 liter was groter dan waar analisten rekening mee hadden gehouden.

De afname was dit keer ook aanzienlijk groter dan in voorgaande weken en de analisten verwachten ook dat de komende week de afname ook groot zal zijn. Een reden hiervoor lijkt te zijn ontstaan door productieproblemen in Canada. In Canada is een productiefaciliteit van 350.000 vaten per dag stilgevallen door een explosie in een transformator van de Syncrude-fabriek. De gigantische Syncrude-fabriek van Alberta, die zware ruwe olie omzet in synthetische lichte olie voor Amerikaanse markten, is een van de grootste in zijn soort. Door het ontbreken van deze productie neemt de vraag en prijs van Amerikaanse olie toe.

Schalieolie bereikt grenzen

Er zal wellicht nog een paar jaar overheen gaan voordat de recente lage investeringen in conventionele olie hun volle uitwerking hebben op het aanbod. Amerikaanse schalieolie blijft voorlopig groeien, maar het wordt wel steeds duidelijker dat er hier beperkingen zijn. Zelfs voor de Permian, de enige van de 3 Amerikaanse schalieoliegebieden met een groot resterend groeipotentieel, verwachten analisten nu dat de snelle groeifase rond 2020 zal zijn afgelopen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin