weblog

‘Gas eraf en filerijden’

Binnen ons bedrijf hebben mijn broers en ik de taken verdeeld en ben ik operationeel directeur. Onze locaties liggen allemaal aan de Van Hasseltweg in Moerkapelle. Je begrijpt dat ik zakelijk gezien dus niet al te vaak in de file sta. Gelukkig maar. Ik hou van opschieten.

Een paar weken geleden zat ik in het overleg van de HOT Telersadviesgroep waar Bert de Vries van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat sprak over de aardgasplannen van het kabinet. De Vries is directeur van de Programmadirectie Energie-uitdagingen 2020 van het ministerie. Bij HOT presenteerde hij de (energie)stand van zaken. Voor de korte termijn staat de afbouw van het oppompen en gebruiken van Gronings gas centraal. Voor de lange termijn is dat duurzaamheid en dus klimaatneutraal.

De Vries staat aan de lat voor de korte termijn en brengt namens minister Wiebes de – vaak lastige – boodschap: in Groningen gaat de kraan dicht. Goedschiks of kwaadschiks. Ik was en ben niet blij met die boodschap, maar hij is wel duidelijk.

Alternatieven voor aardgas

Duurzame elektriciteit is één van de alternatieven voor aardgas en lokaal uit aardgas opgewekte elektriciteit. De Vries vertelde dat onze overheid het aanbod van elektriciteit niet als een probleem ziet. Nu niet en ook in de toekomst niet. We zitten als Nederland midden in een web van internationale stroomkabels en bij lokale tekorten kunnen we om ons heen altijd wel bijkopen. De WKK op aardgas heeft dus een beperkte levensduur, zo was zijn boodschap aan de glastuinbouw.

‘Als stroom via te dunne draadjes moet komen, heb ik daar niks aan’

Het is mooi om midden in het ‘stroomweb’ te liggen. Alleen als die stroom lokaal via te dunne draadjes bij ons bedrijf moet komen, heb ik daar niks aan. Dan is het net als bij filerijden: een groot aanbod, te weinig asfalt en… stilstaan.

‘Het macrobetoog van De Vries sluit daarmee niet aan bij het microprobleem in ons gebied’

Bij ons in de Zuidplaspolder zit het bestaande elektriciteitsnet aan z’n max. We hebben min of meer de ‘garantie’ van de netbeheerders dat er tenminste voor de komende 2 jaar geen verzwaring van het elektriciteitsnet in zit. Het macrobetoog van De Vries sluit daarmee niet aan bij het microprobleem in ons gebied en een flink aantal andere tuinbouwlocaties.

Infrastructuur met voldoende capaciteit

Net als in het verkeer is er behoefte aan een infrastructuur met voldoende capaciteit om zonder files vlot van A naar B te komen. Als de capaciteit van de infrastructuur beperkt is (elektriciteit) of ontbreekt (restwarmte), gaan ondernemers niet investeren en staat alles stil. Dat is zo op de weg, op het elektriciteitsnet en zal ook zo zijn op de snelweg voor (rest)warmte. Infrastructuur is essentieel.

Met betrekking tot het wegennet heeft het kabinet de afgelopen jaren knopen doorgehakt en wordt nu aan oplossingen gewerkt. Hopen dus dat de besluiten voor elektriciteit en warmte snel volgen. In de Zuidplaspolder richten we ons nu op een eigen lokaal warmtenet met mogelijk een lokale warmtebron, liefst samen met de bebouwde omgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.